Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nedostatak hrabrosti'

I u svijetu šokirani odlukom MUP-a o registarskim tablicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski savjet dizajna šokiran odlukom MUP-a da promijeni izabrano rješenje registarskih pločica

Svjetski savjet dizajna (ico-D) podržao je prosvjed Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) protiv odluke kojom je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon završenog natječaja za nove registarske pločice promijenilo izgled izabranog rješenja, ističući da je "iskreno šokiran" odlukom MUP-a i načinom na koji je donesena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Loše rješenje Dalmatinac nije imao za registraciju auta pa se domislio rješenju: Kada je policija ugledala auto, osebujna ideja mu je prisjela Cijena registarskih pločica po izboru Ukras na limenom ljubimcu Znate li koliko koštaju personalizirane registracijske oznake na vozilima? Ovo su cijene, ali i pravila

U prioćenju koje je dostavila pedsjednica "ico-D" Iva Babaja iznosi se stav da je MUP prije raspisivanja natječaja trebao uspostaviti jasne kriterije, uključujući i istraživanje javnog mijenja ako je bilo potrebno, uključiti struku već u fazi izrade tih kriterija, te na temelju toga dizajnerima dati jasan projektni zadatak s obaveznim elementima.

Jednom kad je natječaj raspisan, MUP se kriterija morao držati te obraniti odluku, a time i čast i integritet članova ocjenjivačkog suda u javnosti, kaže se u priopćenju i dodaje da je MUP učinio potpuno obrnuto.

'Vlada popušta pod pritiskom gomile čiji se patriotizam očituje tako da im grb bude pokraj auspuha'

Mijenjanje odluke pokazuje nepoštivanje struke i stručnih kriterija te nedostatak elementarne hrabrosti da se stane iza svojih odluka. Ideja da se na postojeće rješenje post festum nalijepi dodatni element je amaterska, diletantska i pokazuje da MUP sam ne razumije svoju ulogu kao naručitelja usluga profesionalnog dizajna, kaže se u priopćenju.

Registarske pločice dio su cjelokupnog imagea koji zemlja pokazuje. Čini nam se da ovdje postoji temeljno brkanje pojmova patriotizma/nacionalnog ponosa i brendiranja/vizualnog predstavljanja zemlje. Htjeli to priznati ili ne, Hrvatska je u svijetu više prepoznata po kvadratićima na nogometnim dresovima, nego po grbu. A korištenje segmenta od dva kvadrata - koji potječu iz grba - pametan je način aplikacije tog identiteta na mali format, što registracijska pločica jest, kaže se.

O ideološkim i političkim komponentama ove odluke sud ne možemo donositi, ali kao svjetski lider struke odbijamo mogućnost da se dizajn valorizira na temelju sviđanja ili nesviđanja, već isključivo stručnim kriterijima, bez naknadnih ustupaka politički motiviranim diletantskim protestima, kaže se u priopćenju Svjetskog savjeta dizajna.

Zadatak koji izluđuje internet: Možete li doći do broja 30?

Kao svjetski savjet koji se više od 50 godina bavi uspostavom i unapređenjem statusa te standarda struke, iskreno smo šokirani odlukom MUP-a te načinom na koji je donesena. Premda zastupamo više od 200 udruženja iz 60-ak zemalja u svijetu, ovakvo elementarno nepoštivanje struke rijetko viđamo, čak i u najnerazvijenijim regijama svijeta s malo razumijevanja vrijednosti i uloge dizajna, ističe se.

Prateći brojne natječaje diljem svijeta koji se odnose na nacionalna obilježja, smatramo da je jedina prihvatljiva praksa prepustiti taj rad struci koja se tim pitanjem ozbiljno bavi, a Hrvatska takve stručnjake ima. Javno mnijenje mijenja se vremenom, edukacijom i ustrajnošću, a publika gotovo uvijek negativno reagira na promjene, pogotovo progresivnog tipa. Povijest dizajna, povijest umjetnosti, ali povijest i znanosti pune su primjera koji to potvrđuju, kaže se u priopćenju.

Upravo stoga naručitelji dizajna, a pogotovo kad se radi o najvišem nivou Vlade i Ministarstava, imaju ogromnu odgovornost da javnost educiraju i da budu lideri u usvajanju modernog promišljanja dizajna i vizualnih komunikacija kojim će se Hrvatska predstavljati u svijetu te biti primjer društvu kako se ozbiljno tretira struka, kaže se u priopćenju Svjetskog savjeta dizajna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene