Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saboru

Hrvoj Šipek: Unatoč potkapacitiranosti DORH zadržao kvalitetu, no dokad?

Zlata Hrvoj Šipek
Zlata Hrvoj Šipek Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Cropix
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, podnašajući zastupnicima izvješće o radu za 2022. godinu, kazala je u srijedu navečer da je, unatoč potkapacitiranosti, državno odvjetništvo zadržalo visok stupanj ažurnosti i kvalitete, ali i upozorila da će to u godinama koje dolaze biti teško održati.

"Unatoč potkapacitiranosti, iznadprosječnim zalaganjem državno odvjetničkih dužnosnika i zaposlenika zadržan je visok stupanj ažurnosti i kvalitete i uspješnosti, no godinama se upozorava da će postignutu visoku razinu učinkovitosti biti teško održati zbog nedostatka kadrova i nezadovoljstva zaposlenika materijalnim položajem i lošim uvjetima", kazala je uvodno Hrvoj Šipek.

Stotine tisuća kuna potrošeni su na oglase na koje se nitko nije javljao, a iskusni državni odvjetnici odlaze na druga radna mjesta, dodala je.

Pročitajte i ovo Manfred Weber Weber pohvalio Hrvatsku Skup EPP-a u Splitu: "Moramo pronaći europski odgovor na migracije"

Iako su oporbeni zastupnici jasno izrekli koji je povod za njezino podnošenje izvješća Saboru, upražnjeno mjesto ravnatelja USKOK-a, Hrvoj Šipek ipak je iznijela niz podataka o radu državnog odvjetništva u prošloj godini jer, kako je kazala, to je dužna zaposlenicima DORH-a.

Tijekom 2022., kazala je, državno odvjetništvo je radilo na ukupno 647.370 predmeta, a u kaznenim predmetima je 448 rješavatelja u 220 radnih dana provelo 45.729 dokaznih radnji.

Pročitajte i ovo Diplomatska berba 2023. Diplomatska berba Milanović poveo diplomate u berbu grožđa: "Ovdje ima vina koja bi, da se drugačije zovu, koštala više od 100, 200, 300 dolara"

Riješen je 206.661 predmet i zadržana je visoka stopa ažurnosti od 98 posto, dodala je.

Hrvoj Šipek ukazala je i na nezapošljavanje novih vježbenika pravne struke, dobnu strukturu dužnosnika koja nije dobra jer čak 49 posto je starije od 50 godina, radno opterećenje državnih odvjetnika.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Susret EPP-a u Splitu Raspada li se Schengen na migrantskoj krizi? Ivana Petrović: "Ovo što sada Slovenija radi kod granice s Hrvatskom, to već radi više od godinu dana kod nekadašnje granice s Austrijom"

„Intenzivira se rad sudova, zakazuje se veći broj rasprava što državno odvjetništvo s postojećim kapacitetima već sada može teško pratiti. Istodobno, zbog velikog broja rasprava neminovno će doći do pada broja riješenih predmeta, manje riješenih kaznenih prijava, produžiti će se trajanje istraga”, upozorila je.

Što se tiče USKOK-a odnosno opterećenosti zamjenika ravnatelja, navela je podatak da je 4.408 predmeta u postupku pred sudovima što je više od dvogodišnjeg priljeva novih predmeta.

„USKOK na području korupcije i organiziranog kriminaliteta odrađuje vrlo kvalitetan posao, ulaže se puno truda i ambicija i rezultati koji se postižu i dalje su na zavidnoj razini, no kako se radi o složenim predmetima, rezultati se ne mogu očekivati preko noći”, rekla je među ostalim.

Pročitajte i ovo Manfred Weber Weber pohvalio Hrvatsku Skup EPP-a u Splitu: "Moramo pronaći europski odgovor na migracije"

Kazala je i da se sve relevantne sumnje na korupciju pomno provjeravaju. „Kaznene prijave za koruptivna kaznena djela čine 60 posto svih primljenih prijava”.

Saborska rasprava o izvješću glavne državne odvjetnice počela je tek oko 21 sat jer se prethodna rasprava o saborskom Poslovniku odužila na cijeli dan. Prema broju prijavljenih zastupnika, rasprava bi mogla potrajati do dugo u noć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene