Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"kratko i jasno"

Hrvoj Šipek odgovorila hoće li se ponovno kandidirati za glavnu državnu odvjetnicu i što je najveći izazov u radu

Zlata Hrvoj Šipek
Zlata Hrvoj Šipek Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Cropix
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek izjavila je u srijedu u Hrvatskom saboru da se neće ponovno kandidirati za tu funkciju, te poručila da joj je najveći izazov u mandatu organizirati posao i održati ažurnost.

"Ne, kratko i jasno", rekla je Zlata Hrvoj Šipek nakon saborskog Odbora za pravosuđe, upitana o tome hoće li se ponovno kandidirati za tu funkciju jer joj uskoro ističe mandat.

"Srušena zgrada, COVID, on-line rad... U tim uvjetima održati ažurnost DORH-a i motivirati kolege koji su dali sve od sebe bio je najveći problem i izazov", istaknula je.

Upitana osjeća li vlastitu odgovornost za to što se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a, glavna država odvjetnica je kazala kako to ne ovisi o njoj te da je razlog i i "podrška koje nema u punoj mjeri od strane cijele društvene zajednice".

Upozorila je da im se na natječaje za mjesta državnih odvjetnika ne javljaju niti zamjenici koji žele biti državni odvjetnici u svojim sredinama. Uz to, prosjek starosti je 50 godina a u sustav se prima premali broj vježbenika da bi se on podmladio.

Pročitajte i ovo Konferencija Dan velikih planova Filipović najavio: "Sto milijuna eura će biti dostupno našim poduzetnicima"

Istaknula je da to nije stvar samo ove vlade te upozorila da se plaće pravosudnim dužnosnicima nisu mijenjale od 2009. godine, a slična je stvar i sa službenicima.

Kazala je da se razmišlja o snižavanju uvjeta za natječaj za ravnatelja USKOK-a dodavši kako se nada da će, nakon izmjena i dopuna Zakona o državnom odvjetništvu i Zakona o državno-odvjetničkom vijeću, na dnevni red doći i Zakon o USKOK-u. Smatra da ima prostora da se USKOK-u ostavi da se bavi najtežim i najvišim oblicima korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Hrvoj Šipek tvrdi i da DORH ne funkcionira na bazi političke podrške. "Politička podrška može biti u materijalnom položaju ili statusu, ali ona nema nikakve veze sa radom na konkretnim predmetima", rekla je. Dodala je i da se odnos izvršne vlasti prema DORH-u nije mijenjao zadnjih 20 godina.

Pročitajte i ovo Bivši tjelohranitelj Aleksandra Vulina DAN ŽALOSTI U DIJELU BiH Jedan od ubijenih na Kosovu je bivši tjelohranitelj Aleksandra Vulina

Požalila se da su joj pripisane sve negativne odluke a one pozitivne nekom drugom. "Neki put se osobno osjećam, a i većina kolega, na način da se neprekidno dajete, dajete i dajete. Trošite energiju ali nedostaje mi punjač. Za sve što se napravilo dobro ne dobijemo povratnu informaciju da he DORH je to dobro odradio", kazala je.

Upitana koliko se često sastaje s premijerom Plenkovićem odgovorila je da je posljednji puta kod njega bila prije tri tjedna a razgovarali su o međunarodnim arbitražama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene