Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koordinacija ekonomskih politika

Hrvatska i prije ulaska u EU pozvana u 'europski semestar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I prije nego što formalno postane članica EU, što bi se trebalo dogoditi početkom srpnja sljedeće godine, Hrvatska će moći sudjelovati na tzv. europskom semestru, instrumentu koordinacije ekonomskih politika EU.

Hrvatska će biti pozvana da od početka 2013. godine, šest mjeseci prije ulaska u Uniju, sudjeluje u europskom semestru, jednom od instrumenta EU-a za koordinaciju ekonomskih politika između zemalja članica, doznaje se u utorak iz izvora Europske komisije.

Pročitajte i ovo Debata kandidata za predsjednika Europske komisije Važno pitanje Mladi Zadranin u velikoj debati kandidata za šefa Europske komisije: "Što se može još učiniti da se pomogne bolesnim migrantima?" Ročnici, ilustracija Veliko istraživanje Većina Europljana želi jaču industriju naoružanja: Objavljeno koji su prioriteti stanovnika EU-a

>> Austrijanci protiv daljnjeg proširenja EU-a nakon Hrvatske

"S obzirom na sadašnju ekonomsku situaciju u Europskoj uniji i Hrvatskoj, Europska komisija je odlučila pozvati Hrvatsku da već od početka sljedeće godine neformalno sudjeluje u europskom semestru, kako bi se što bolje pripremila za koordinaciju ekonomskih politika između zemalja članica", rekao je izvor, dodajući da će se taj poziv nalaziti u zaključcima sveobuhvatnog izvješća o monitoringu, koji će Komisija usvojiti i objaviti u srijedu.

Europski semestar je šestomjesečno razdoblje u kojem države članice na europskoj razini usklađuju svoje proračunske, makroekonomske i strukturne politike kako bi Europska komisija mogla pravodobno upozoriti zemlje članice na moguće krize.

Europski semestar započinje u siječnju kada Europska komisija objavljuje godišnji pregled gospodarskog rasta, u kojem definira prioritete EU-a u tekućoj godini za poticanje rasta i zapošljavanje. U ožujku čelnici zemalja članica, na podlozi godišnjeg pregleda gospodarskog rasta, donose smjernice za nacionalne politike. U travnju zemlje članice predstavljaju svoje nacionalne programe reformi s prijedlozima mjera za stabilne javne financije i mjera za gospodarski rast.

Komisija zatim ocjenjuje te programe i po potrebi izdaje preporuke pojedinim zemljama članicama, koje onda potvrđuju čelnici EU-a na svom summitu u lipnju. Europski semestar je jedan od niza instrumeneta, koje je uvela Europska unija kako bi spriječila ponavljanje sadašnje teške financijske i gospodarske krize.

Glavna poruka izvješća o monitoringu: Hrvatska je na pravom putu

Izvor iz Komisije je rekao da je glavna poruka sveobuhvatnog izvješća o monitoringu da je Hrvatska "nastavila s ispunjavanjem obveza i da je na pravom putu te da treba ubrzati s ispunjavanjem preostalih zadaća jer posao još nije gotov".

Dodaje da je Hrvatska u deset poglavlja već obavila sve što je trebalo, u 15 poglavlja skoro je gotova s poslom. Što se tiče ostalih poglavlja "potrebno je nastaviti s pojačanim naporima" kako bi se ispunile obveze koje je Hrvatska preuzela u pristupnim pregovorima. Riječ je o poglavljima Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Ribarstvo, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenta te tri najteteža poglavlja za koja se izvješća rade svakih šest mjeseci - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Komisija će svoje zadnje izvješće o monitoringu za tri poglavlja objaviti u travnju sljedeće godine. Izvor je izrazio uvjerenost da će Hrvatska ispuniti sve svoje obveze na vrijeme kako bi 1. srpnja sljedeće godine postala punopravna članica EU-a. "Ne mogu zamisliti situaciju da Hrvatska ne ispuni što se od nje očekuje", rekao je.

Pretpristupni monitoring je uveden kako bi se osiguralo da zemlja uđe u EU potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica.

Pet područja na koje se Hrvatska treba koncentrirati

Prema nacrtu sveobuhvatnog izvješća o monitoringu, u koji je Hina imala uvid, Komisija je identificirala pet područja na koje se Hrvatska treba koncentrirati u sljedećih nekoliko mjeseci: pripreme za korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU-a, restrukturiranje brodogradnje, jačanje vladavine prava nastavkom provedbe hrvatskih obveza na poboljšanju javne uprave i pravosudnog sustava, učinkovito sprječavanje i borba protiv korupcije te upravljanje vanjskim granicama.

Komisija je izdvojila i deset pitanja kojima Hrvatska mora posvetiti "posebnu pozornost u sljedećih nekoliko mjeseci" iz područja koje pokrivaju tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

To su potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012.; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.

Prema izvoru iz Komisije, popisu od deset prioriteta bit će dodana i potreba da do kraja ove godine Agencija za plaćanje u poljoprivredi dobije akreditaciju Europske komisije. Agencija isplaćuje poticaje poljoprivrednicima i Europskoj komisiji dostavlja dokaze da se ta sredstva korektno koriste i tek onda se traži isplata sredstava iz europskog proračuna.

Izvor je naznačio mogućnost da se u konačnom tekstu izvješća izostavi dio rečenice koja se nalazi u nacrtu, prema kojem su imenovanja u policiji iz prosinca 2011. godine, što je obavila tadašnja vlada u odlasku, otežala proces depolitizacije policije.

U dijelu izvješća koji govori o odnosima Hrvatske sa susjedima, stajat će da su se odnosi sa Slovenijom nastavili poboljšavati te da je Hrvatska potvrdila spremnost nastaviti pregovore pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS) o pitanju Ljubljanske banke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene