Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici strahuju

Hoće li Vladino nadmudrivanje s MOL-om Ini izbiti milijardu kuna iz džepa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluke oko plinskog biznisa samo su posljednji Vladini pritisci na MOL zbog nemogućnosti dogovora oko upravljačkih prava u Ini.

Nadmudrivanje Vlade Republike Hrvatske s mađarskim MOL-om preko leđa INE znatno će utjecati na prihode, poručuju iz te naftne kompanije. Prema njihovim izračunima INI bi iz džepa zbog poteza Vlade moglo biti izbijeno oko milijardu kuna. Dio radnika strahuje da bi ceh bitke za upravljačka prava mogli platiti oni svojim radnim mjestima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Davor Filipović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 ZA DNEVNIK NOVE TV Filipović objasnio zašto šalje izvanrednu reviziju u HEP: ''Svakome treba vjerovati, ali nakon što se provjeri''

Nova pravila plinskog poslovanja koje je propisala Vlada gurnula su Ininu tvrtku Prirodni plin u probleme. U iduća tri dana moraju prodati oko 200 milijuna metara kubnih plina uskladištenog u Okolima kako bi oslobodili 70 posto skladišta za novog opskrbljivača kućanstava - državni HEP. 'Bojimo se da će naš plin koji je vrijedan pola milijarde kuna biti prodan u bescjenje', kaže Davorka Tancer iz Prirodnog plina.

Zbog manjka skladišnog prostora upitna je kažu i buduća proizvodnja. 'Nastojat ćemo izbjeći tu opciju zatvaranja plinskih polja zbog negativnih efekta na sama ležišta ali ako ne bude drugog načina na kraju morat ćemo i to', dodaje Tancer.

Odluke oko plinskog biznisa samo su posljednji Vladini pritisci na MOL zbog nemogućnosti dogovora oko upravljačkih prava u Ini. Kompaniji je naplaćen i retroaktivni porez na rafinerije, povećana naknada za koncesije, a podignuta je i arbitražna tužba protiv MOL-a. S druge strane, knjigovodstvenim minusom Ina je državni proračun ostavila bez gotovo pola milijarde kuna, MOL također traži arbitražu, prijeti obustavom investiranja, smanjenjem proizvodnje i otkazima u Ini.

Dogovor oko Ine je još uvijek prva, ali ne jedina opcija

Situacija je to u kojoj Ina na godinu ostaje bez gotovo milijarde kuna prihoda, upozoravaju sindikati. 'Strahujemo jednostavno za razvoj Ine s obzirom da sve ove administrativne odluke koje Vlada donosi na štetu su Ine. Umanjuju direktno prihod i mi se opravdano bojimo za sigurnost radnih mjesta', kaže Jasna Pipunić iz sindikata.

Iscrpljujući sukob najvećih Ininih dioničara ne podupire ni struka. 'Ova situacija nije održiva jer se ona direktno reflektira na učinkovitost poslovanja i proizvodnje i razvoja INE i mislim da tu treba brzo naći rješenje', smatra akademik Mirko Zelić.

Posljednji krug pregovora između Vlade i MOL-a održani su prije gotovo tri mjeseca. Naznaka da bi se mogli nastaviti - još nema. Vladin glavni pregovarač ministar Vrdoljak trenutačno je u Houstonu - u još jednom lovu na potencijalne investitore u energetici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene