Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve neizvjesniji završetak

Dogovor oko Ine je još uvijek prva, ali ne jedina opcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako protječe vrijeme u slučaju Ina – MOL, sve je više toga poznato, no sve je manje izvjesno kako će cijela priča završiti.

Kad je afera prvi put izašla u javnost, rijetko je tko u Hrvatskoj, pa čak i u stručnim krugovima, očekivao da će ta priča završiti osudom nekadašnjeg premijera za korupciju. Ipak, i kada se to dogodilo, rijetki su imali dovoljno hrabrosti i promućurnosti za procjenu da bi to moglo dovesti do razvrgavanja strateškog partnerstva hrvatske Vlade i MOL-a u Ini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oporavlja se od operacije ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca Slika nije dostupna odugovlače li postupak? Pripremno ročište Sanaderu i Hernadiju odgođeno do odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca Turudića

Dogovor će ipak biti postignut, govorilo se, a razlaz je iz brojnih ekonomskih i geopolitičkih razloga nerealan. Danas, ni godinu dana nakon toga, strateški partneri komuniciraju arbitražnim tužbama, pokušavajući jedan od drugoga naplatiti milijarde kuna odštete, a mogućnost prodaje Ine trećem partneru spominje se bez ikakvih ograda. Je li to put k postizanju dogovornog rješenja nesuglasica u Ini? Možda i jest, no teško se oteti dojmu da su pozicije obaju partnera svakim danom sve dalje. Na deklarativnoj razini i jedni i drugi i dalje žele naći modus kohabitacije pa bi stoga bilo pogrešno neki drugi scenarij smatrati izglednijim. Ipak, za postizanje takvog dogovora, evidentno je, i Vlada i MOL morat će ublažiti svoje trenutačne pozicije. Zasad ni jedni ni drugi ne pokazuju da su spremni za to, dapače čini se da ne uspijevaju ostvariti ni konstruktivan dijalog. Stoga je sve manje vremena da ozbiljno sjednu za stol.

Hrvatska tuži MOL: 'Podmitili su Sanadera, ugovore iz 2009. treba raskinuti!'

Vrhovni sud potvrđuje presudu Sanaderu, Mol prodaje udjel u ini

Mimo arbitražnih tužbi koje su s obje strane Drave podnesene, čini se da bi ipak ključni sudski pravorijek za rješavanje priče o Ine i MOL-u mogao biti uskoro donesen u Zagrebu. Potvrdi li Vrhovni sud presudu protiv Ive Sanadera, hrvatski argumenti o ništetnosti ugovora sklopljenih s MOL-om dobit će na snazi, ali i znatno umanjiti mogućnost dogovora.

Naime, hrvatska pravosudna tijela po službi dužnosti morat će progoniti šefa MOL-a Zsolta Hernadija, a njegova nedostupnost hrvatskom pravosuđu bit će otegotni faktor svakom mogućem dogovoru. Izlaz iz Ine tada bi za MOL mogao postati realna opcija.

Presuda srušena, tužba prihvaćena, a hrvatska strana u problemima

Ne bude li presuda Sanaderu potvrđena, MOL i njegova arbitražna tužba dobit će vjetar u leđa, a Hrvatska će biti na dobrom putu da bude prisiljena platiti odštetu vrijednu više milijardi kuna. U takvim okolnostima odnosi snaga bit će znatno promijenjeni, a prođe li mađarska tužba, hrvatska strana naći će se u ozbiljnim problemima. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene