Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspekcija zatvorila komunalnu tvrtku

Inspekcija zatvorila komunalnu tvrtku: Varaždinu prijeti zatrpavanje smećem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode gradskoj je komunalnoj tvrtki Varkom zabranila da nakon petka dovozi, obrađuje i skladišti otpad na lokaciji u Brezju, na ulazu u grad, te poručila da će u suprotnom zapečatiti radne prostorije, prostore, opremu i uređaje i na taj način onemogućiti nezakonito obavljanje djelatnosti.

S druge strane, Grad nije našao alternativno rješenje, pa nije poznato što će s varaždinskim otpadom nakon petka, do kada, prema rješenju Ministarstva - treba zaustaviti balirku.

O problemu zbrinjavanja smeća riječi je trebalo biti na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. Ta je tema na dnevni red trebala biti uvrštena naknadno, no nakon aktualnog sata i 70-minutne stanke, sjednica je, uz obrazloženje da vijećnici trebaju više vremena da se pripreme za tu temu - prekinuta te će biti nastavljena za tjedan dana.

Za prekid sjednice i novonastalu situaciju, gradonačelnik Goran Habuš je osim T7 grupe, s kojom Grad ima potpisan ugovor o zbrinjavanju otpada u tvornici za mehaničko-biološku obradu nedaleko od balirke, ali im ga odbija predati, odgovornim prozvao varaždinski HDZ.

Vijećnici HDZ-a našli su se, naime, među 15-ero gradskih vijećnika koji su zatražili da se dnevni red današnje sjednice dopuni donošenjem odluke o sklapanju drugog dodatka ugovoru o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje. Njihov je prijedlog Habuš ocijenio identičnim prijedlogu T7 grupe te u takvom obliku - neprihvatljivim.

‘Ovo već prelazi u tragikomediju’, istaknuo je Habuš dodavši da je Grad prije nekoliko mjeseci predložio da se balirani otpad zbrinjava u Totovcu kod Čakovca, ali, kazao je, druga strana je to tada minirala.

‘U međuvremenu su Grad Varaždin i Općina Davor dogovorili da se smeće odveze u Davor i to po cijeni od 600 kuna s PDV-om, i mi smo, sukladno rješenju ministarstva da moramo zaustaviti balirku, danas to rješenje željeli ponuditi vijećnicima, sklopiti ugovor i napokon završiti tu priču oko baliranja na ilegalnom deponiju u Brezju, koje traje već sedam godina’, rekao je Habuš.

Na upit novinara bi li se moglo dogoditi da zbog zaustavljanja balirke u petak, do sjednice Gradskog vijeća i eventualnog pronalaska rješenja problema u utorak - Varaždin bude zatrpan smećem, gradonačelnik Habuš odgovorio je da će napraviti sve da do toga ne dođe.

No, predsjednik varaždinskog HDZ-a Vlatko Vuković kazao je kako u to ne vjeruje te tvrdi da će Varaždin ‘od subote nadalje postati Napulj’. Dodao je da oni nisu minirali gradonačelnikov prijedlog jer ga niti nisu dobili te da je 15-ero vijećnika na današnju sjednicu išlo s prijedlogom bez stranačkih boja.

‘Naš prijedlog nije identičan prijedlogu T7 grupe, jer smo mi predložili da se oformi grupa vijećnika koja bi radila na aneksu ugovora, kako bi se našao kompromis i riješio problem varaždinskog smeća te bi se ovaj cirkus konačno završio’, rekao je Vuković.

Lokacija u Brezju na kojoj se varaždinski otpad balira i skladišti od 2005. godine, trebala je biti privremeno odlagalište te je već sredinom 2007. inspekcija naredila da se tamošnje bale sa smećem uklone. No, do danas nije pronađeno rješenje tog problema pa se na ulazu u grad nagomilalo više od 100 tisuća bala.

U međuvremenu su Varkom i Grad Varaždin na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, s tvrtkom T7 VIS Davora Patafte sklopili ugovor prema kojem bi se bale zbrinule u tvornici za mehaničko biološku obradu otpada, koja je nakon toga izgrađena nedaleko od bala. Taj je ugovor lani postao predmet istrage USKOK-a, a nova gradska vlast, koja ga smatra štetnim za grad, odlučila zatražiti utvrđivanje njegove ništetnosti te naći novo, jeftinije i brže rješenje problema otpada. (Hina)

Pročitajte i ovo Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...'' Varaždinsko odlagalište otpada - 1 SRAMOTA U VARAŽDINU Nadležni prebacuju lopticu, građani bijesni: "Sramotno je kaj su napravili", "Imam osjećaj da je netko dobro natrpal džepove"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene