Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

HNB pustila na tržište 326 milijuna eura za spašavanje tečaja kune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada najavljuje da će ubuduće svi krediti biti u kunama a što bi to značilo u praksi u Dnevniku Nove TV analizirao je Mislav Bago.

Središnja hrvatska banka je prvi puta u godinu dana intervenirala prodajom eura kako bi branila tečaj kune koji je na najnižim razinama od siječnja 2004. godine.

HNB je u četvrtak na tržište pustila 326 milijuna eura, a banke su ih pokupovale u vrijednosti od 2,5 milijarde kuna. Da nije bilo deviznih rezervi, euro bi sutra bio 7,7 kuna a ovako je danas zaustavljen na 7,69 kuna.

Iz Vlade najavljuju da bi svi krediti ubuduće bili u kunama. A u Hrvatskoj svi vole štedjeti i imaju kredite u eurima. Kako bi to, hipotetski, izgledalo u praksi?

Ako pogledamo usporedbu kredita u eurima i kunama, razlika je u rati kredita s obzirom da je kamata na kredite u eurima manja. Tako bi na iznos od 770 tisuća kuna kredita u eurima rata uz kamatu od 5,5 posto iznosila 4372 kune dok bi na onaj u kunama, ukoliko bi kamata bila 7,5 posto, rata iznosila 5384 kune.

Kada bi kamatna stopa na kredite u eurima iznosila 5,5 posto a na kunske 6,6 posto razlika u rati bila bi nešto manja, oko 500 kuna.

Pročitajte i ovo Hrvatska narodna banka PRIOPĆENJE HNB-A Hrvati se baš jako vole zaduživati, najviše su se uzimali gotovinski krediti Slika nije dostupna Financijski savjetnik poručuje građanima Za sve koji razmišljaju o kreditu: "Vi birate hoćete li imati miran san u kunama ili eurima"

Lalovac: Razmišlja se i o zabrani kreditiranja u drugim valutama

Ukupni iznos kredita u Hrvatskoj je 275,9 milijardi kuna. No, u kunama ih je 76,1 milijarda dok ih je u eurima 173,5 milijarde. Na švicarske franke odnosi se 23,7 milijardi kuna kredita.

Najviše kredita građani su podigli u svrhu kupovine stanova. Tu je struktura dosta drugačija. Samo 4,1 milijardu kuna je u domaćoj valuti, 31,5 milijarde je u eurima dok je 20,5 milijardi u švicarskim francima.

I tu je najveći problem jer je od 2004. godine 'švicarac' otišao gore za gotovo 50 posto i sasvim je jasno zašto je potrebna intervencija države kako bi se zaštitilo 50 tisuća obitelji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene