Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čičak o referendumu

HHO oporbi: Manipuliranje sindikatima je štetno za društvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HHO je uvjeren kako kompliciranje oko provođenja referenduma dovodi u pitanje funkcioniranje pravnog sustava i jača nepovjerenje građana u institucije.

Hrvatski helsinški odbor (HHO) ocijenio je kako rasprava o (ne) održavanju referenduma o prijedlogu Zakona o radu, koji je Vlada RH uputila u proceduru u Hrvatski sabor, a zatim ga nakon prikupljenih potpisa za referendum o tom prijedlogu povukla, dovodi u pitanje funkcioniranje pravnog sustava u Republici Hrvatskoj i još više pojačava nepovjerenje građana u hrvatske državne institucije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija na podatke DORH-a HHO: DORH iznosi neistine, nitko nije osuđen za ratne zločine nakon Oluje Slika nije dostupna Nakon Ive Banca Ivan Zvonimir Čičak novi predsjednik HHO-a

HHO u opširnijem priopćenju ističe kako vlasti u Republici Hrvatskoj moraju shvatiti da im je u prvome redu dužnost služiti građanima - biračima, a ne 'samodržački vladati i pokazivati nepoštovanje prema građanima i odsutnost društvene solidarnosti'. I oporba bi, ističe HHO, morala shvatiti da je grubo manipuliranje interesima sindikata dugoročno štetno za hrvatsko društvo, pa dakle i za nju.

>> Referendum ili ne: Odbor za Ustav prebacio 'muku' Ustavnom sudu

Također navodi da su pri odlučivanju o zakonitosti referenduma koalicijska vlada (HDZ, HSS, SDSS) predsjednice Jadranke Kosor i njezini saborski zastupnici učinili velik broj propusta i protuzakonitih radnji.

Tako je, iako Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave nije propisao tko obavlja provjeru i vjerodostojnost potpisa birača, saborski Odbor za Ustav za tu provjeru zadužio Ministarstvo uprave, koje je, po Zakonu o popisima birača, mjerodavno za provedbu tog zakona te vodi popise birača koji se izrađuju i na temelju službenih evidencija koje vodi ono i Ministarstvo unutarnjih poslova, navodi HHO.

Ocjenjuje i da je Odbor za Ustav svojom odlukom povrijedio i članak 117. Ustava RH po kojem se ustroj i poslovi državne uprave i način njihova obavljanja uređuju zakonom. HHO klasičnim sukobom interesa drži to što je saborski Odbor, u kojemu HDZ-ova koalicijska vlada ima većinu, provjeru podataka o prikupljenim potpisima za referendum protiv vladina prijedloga povjerio vlastitim ministarstvima.

Smatra da je premijerka Kosor radi zastrašivanja građana i objedom sinidikata o rastrošnosti tvrdila i osigurala u proračunu 175 milijuna kuna za referendum iako je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin tvrdio kako će referendum stajati 25 milijuna kuna.

HHO ističe i da je Vlada RH, objavljujući na svojim internetskim stranicama i stranicama Ministarstva uprave preslika potpisanih lista iz kojih su jasno vidljiva imena birača koji su poduprli sindikalni zahtjev za raspisivanje državnog referenduma, 'grubo narušila pravo na građana privatnost i osobnost političkog stava'.

HHO poziva Vladu RH kao ovlaštenog predlagatelja zakona Hrvatskome saboru da 'u najkraćemu mogućem roku pripremi prijedlog novog zakona o referendumu koji će biti usklađen s odredbom članka 87. Ustava RH i u kojemu neće biti pravnih praznina, koji će dovesti do učvršćenja vladavine prava i onemogućiti ugrozu ili kršenja političkih prava građana RH', stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene