Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POŠAST MEĐU MLADIMA U HRVATSKOJ

Ulice su preplavljene novom opasnom drogom: Teške posljedice "galaxyja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europsko istraživanje o pušenju, drogama i alkoholu među učenicima pokazalo je kako je čak četvrtina barem jednom u životu probala drogu, a porazan je i podatak da je Hrvatska iznad europskog prosjeka po konzumiranju novih psihoaktivnih droga.

Raširenost konzumiranja droge među mladima u Hrvatskoj stalno raste. Dušan Jenjić, voditelj Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske, kazao je kako se na ilegalnom tržištu stalno pojavljuju novi opijati, a što se ponajviše odnosi na sintetičke kanabinoide. Ti spojevi oponašaju učinke kanabisa, vrlo su potentni i izazivaju brojne zdravstvene probleme, kazala je pak Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Konzumacija droge Poražavajući podaci Raste konzumacija droga u Hrvatskoj, a životna dob korisnika sve je niža: Ipak ima i jedna dobra vijest

"Najveći je problem kod tih tvari bio što je prije trebalo više vremena da se uvrste na popis droga. Kada bi se konačno i našle na listi, na ilegalnom tržištu u ponudi bi već bio niz spojeva iste tvari koji nisu bili na popisu. Unatrag par godina situacija se promijenila nabolje te se na generičku listu droga prilikom uvrštenja nove ilegalne tvari upisuju i njezini spojevi", kazao je Jenjić.

Problematiku konzumiranja droga među mladima ponovno je aktualizirao slučaj okrutnog ubojstva roditelja u šibenskom zaleđu, s kojima je njihov sin i ubojica, Tin Šunjerga, navodno bio u stalnom sukobu zbog njegova drogiranja.

Jenjić je istaknuo kako se među mladima i dalje najviše konzumira marihuana, dok su na drugome mjestu amfetamini, a slijede heroin i kokain. "Kod amfetamina je specifična agresija u ponašanju kod konzumenata tako da često prilikom uhićenja pružaju otpor", naveo je on. U zadnjih pet godina policija je, prepoznavši trend sve češće konzumacije amfetamina, pojačala napore na otkrivanju dilera i uklanjanju te droge s tržišta. Primjerice, godine 2012. u PU splitsko-dalmatinskoj zaplijenili su 1,2 kilograma amfetamina, a lani čak pet puta više, 6,8 kilograma.

Europsko istraživanje o pušenju, drogama i alkoholu među učenicima pokazao je kako je čak četvrtina barem jednom u životu probala drogu, a porazan je i podatak da je Hrvatska iznad europskog prosjeka po konzumiranju novih psihoaktivnih droga.

Najviše se konzumira sintetski kanabinoid uličnog imena galaxy, koji može izazvati halucinacije, paranoje, depresiju i anksioznost. "Prošle godine na području Hrvatske zaplijenjene su četiri nove psihoaktivne tvari, dok je 2015. godine evidentirano 20 novih tvari u obliku biljnih mješavina, praha, kristala i tableta. Godinu prije zaplijenjeno ih je 18. Nove droge povezane su s nizom opasnosti zbog njihove brze pojavnosti na tržištu, činjenici da nisu kontrolirane i da imaju farmakološka svojstva i učinke slične poznatim ilegalnim tvarima", rekla je Mikulić.

Po podacima HZJZ-a, godine 2015. među novim ovisnicima 175 osoba imalo je mentalni poremećaj i poremećaj ponašanja uzrokovan upotrebom opijata. Te je godine ukupno 7533 ovisnika o drogi liječeno u Hrvatskoj, od čega njih 6123 od ovisnosti morfinskog tipa u koje spadaju heroin i metadon, piše Slobodna Dalmacija

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene