Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebaju 10.000 stranih radnika

U Njemačkoj Hrvati među NAJPOŽELJNIJIM radnicima! Evo koja se zanimanja najviše traže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je objavila popis radnih mjesta koja nedostaju tamošnjem tržištu rada. Već tradicionalno, među najpoželjnijom radnom snagom su Hrvati.

Za Gabrijela Cirimotića nema ljetnih praznika, iz školskih klupa ide direktno pod automobile. Tek maturirani automehatroničar odmah je našao posao. Struka je to, kaže, budućnosti, a automobile osim rukama, popravlja računalima.

'S time dijagnosticiram u čemu je kvar, je li neki senzor, aktulator ne radi, je li daje dobre vrijednosti. Uvijek se zaprljaju ruke oko kočnica, pogona', kazao je Gabrijel.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S MJERAMA Donosimo popis svih lokacija na kojima se u Hrvatskoj možete testirati na koronavirus Red za cijepljenje protiv koronavirusa - 1 BORBA PROTIV KORONE Neke su zemlje već uvele obvezno cijepljenje, doznajte na koga se to odnosi i koja su ograničenja postavljena

Njegovo zanimanje jedno je od traženijih u Njemačkoj. Da mu se ponudi prilika, Gabrijel ne bi puno dvojio oko odlaska. 'Bio bi spreman jer jedino bi vani mogao uspjeti nešto napravit što se tiče mog života, viši je standard', kazao je.

>>
Dižu rampu: Njemačkoj treba strana radna snaga

Već tradicionalno, Hrvati sreću vole potražiti u Njemačkoj. 'Snažno gospodarstvo, imaju već neku logistiku, dakle, rodbinu, poznate, poslodavca gdje bi mogli raditi', kazala je Ivanka Zlatec iz odsjeka za EURES.

Njemačka je tek jedna u nizu zemalja koje su uvele dvogodišnji embargo na zapošljavanje hrvatskih radnika. No, takve zabrane su vrlo fleksibilne te se mogu ukinuti, ukoliko je potražnja za pojedinim zanimanjem velika.

A Nijemci najviše trebaju liječnike, strojare, građevinske tehničare, električare, vodoinstalatere, željezničare i mehatroničare. Prema podacima gospodarstvenika, Njemačka će na mjesec trebati oko 10.000 novih stranih radnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene