Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne Hrvatskoj

Zbog buke iz kafića država će joj morati platiti 7500 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Strasbourgu donio je tri presude protiv Hrvatske za kršenje ljudskih prava svojih građana.

Europski sud za ljudska prava (ECHR) donio je prošli tjedan tri presude protiv Hrvatske koja zbog kršenja prava svojih građana u ta tri slučaja mora platiti gotovo 30.000 eura odštete i 11.000 eura sudskih troškova, objavio je sud u Strasbourgu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje prioriteta O njemu se češće priča, no i dalje je tabu tema i često shvaćeno na pogrešan način: "Ovo je pitanje koje treba biti glavna tema svih izbora" Aktivistkinje protiv Hoda za život - 5 U centru Zagreba FOTO/VIDEO Hod za život dočekale aktivistkinje, okružila ih policija. Markić poručila: "Očekujem da ove godine bude izmijenjen Zakon o pobačaju"

Najveća odšteta od 20.500 eura dosuđena je Mariji Božić iz Lipovače zbog kršenja prava iz mirovinskog osiguranja, Ljubici Udovičić iz Čubinca dobit će 7.500 eura zbog nepoštivanja privatnog i obiteljskog života, a Milanu Cariću iz Petrinje presuđena je odšteta od 1.800 eura zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

ECHR je u sva tri slučaja zaključio da su hrvatske institucije prekršile Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i uz odštetu tužiteljima naredio Hrvatskoj plaćanje 11.249 eura sudskih troškova.

Prema presudi u slučaju "Božić protiv Hrvatske", Hrvatska je prekršila konvenciju jer nije isplaćivala poljoprivrednu mirovinu Mariji Božić koja ju godinama nije uspjela dobiti pred hrvatskim upravnim i sudskim instancama.

'Broj tužbi građana protiv Hrvatske u 2013. veći za 78 posto'

Pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života Ljubice Udovičić prekršeno je zbog duge izloženosti prekomjernoj buci iz kafića smještenog u prizemlju njezine kuće, na što se bezuspješno žalila deset godina, odlučio je sud.

ECHR je prihvatio i tužbu Milana Carića koji je neisplaćene mirovine pred hrvatskim sudovima pokušavao "utjerati" od 2000. do 2011. čime je prekršen članak konvencije o pravu na suđenje u razumnom roku kada su u pitanju prava građana.

Stranke se na presude mogu u roku od tri mjeseca žaliti Velikom vijeću ECHR-a, a kada postanu pravomoćne izvršit će se pod nadzorom Odbora ministara Vijeća Europe.

Osnovan 1959., Europski sud za ljudska prava je dosad donio oko 17.000 presuda, a gotovo polovica odnosi se na samo pet od 47 članica Vijeća Europe: Tursku, Italiju, Rusiju, Poljsku i Rumunjsku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene