Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali obalni ribolov

Europski parlament prihvatio je izvješće Ruže Tomašić: Neki ribari zadovoljni neki nezadovoljni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament prihvatio je izvješće Ruže Tomašić o malom obalnom ribolovu.

U izvješću Ruže Tomašić se od Europske komisije traži da malim obalnim ribarima vrati mogućnost lova njihovim tradicionalnim alatima. U izvješću se traži i razdvajanje povlačne mreže – koće, od tradicionalne obalne mreže - potegače.

Pročitajte i ovo Mario Radulić, zapovjednik broda čudo usred mora Dramatično spašavanje usred Pacifika: Hrvati pronašli dva izgubljena ribara, plutali su čak 500 kilometara od otoka Slika nije dostupna Ruža Tomašić: 'Hrvatski ribari su ostvarili još jednu značajnu pobjedu pred institucijama EU'

Poziva se i Komisiju da preispita mogućnost malog obalnog ribolova u otočnim zajednicama, kao postupno povećavanje kvote dodijeljene malim ribarima.

'Očekujem od hrvatskih vlasti, pogotovo od resornog ministarstva da vrši pritisak kroz Vijeće na Komisiju, pošto ćemo mi iz parlamenta isto vršiti jednu vrstu pritiska jednostavno konačno da promijenimo tu Mediteransku uredbu', rekla je Tomašić.

Razgovarali smo danas i s malim ribarima odnosno ribarima za osobne potrebe, ali i profesionalnim ribarima malim alatima. Oni su jednaki u tome što koriste jednake većinom tradicionalne ribarske alate.

I dok su jedni, oni kojima će se ponovo vratiti dozvole za ribolov do pet kilograma na dan izuzetno zadovoljni jer mnogi od njih žive tik do mora i love cijeli život, drugi, oni koji se profesionalno bave ribolovom ovu vijest i nisu najbolje dočekali. Ovakav, iako naoko malen dnevni ulov, smatraju konkurencijom na moru.

'Nadam se da će se ostvariti u pravom smislu. Stalno očekujem i pozdravljam takav potez', rekao je Miro Načinović, mali obalni ribar.

'Moglo bi se naći nešto pozitivno za sve nas, ali ono što sam već rekao je da trebamo sjesti svi skupa i struka i znanost tako da se sve interesne skupine kojih se to tiče napravi jedan zajednički plan koji će voditi prema održivom ribolovu gdje ćemo svi znati gdje nam je mjesto i da to bude svima jasno bez da jedni drugima ugrožavamo egzistenciju', rekao je Kristijan Zović, predsjednik koordinacije profesionalnih ribara malim alatima.

Profesionalni se ribari nadaju kako će ipak moći jednom sjesti za stol i sa Ružom Tomačić i s ljudima iz našeg ministarstva prije nego sve odluke budu konačne. A mali ribari, koji već godinu i pol sjede blokirani nakon što su im oduzete dozvole, u ovome vide tračak nade. Imaju tu svoju ribolovnu tradiciju i puno im znači povratak na more.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene