Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema referenduma!

Ekskluzivno: Vlada povukla prijedlog ZOR-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je ekskluzivnu informaciju Nove TV kako Vlada povlači izmjene Zakona o radu iz saborske procedure. Ništa neće, kaže premijerka, lomiti preko koljena.

Novi obrat na Markovu trgu - jučer kasno poslijepodne Vlada je povukla prijedlog Zakona o radu iz saborske procedure, saznaje Nova TV iz izvora bliskih Saboru i Vladi. Predsjednik Sabora Luka Bebić potvrdio nam je kako su Banski dvori poslali najavu povlačenja zakona.

To sada dovodi u pitanje i održavanje samog referenduma - jer je de fakto prestao postojati razlog za njegovo održavanje.

Ovo je definitivno riskantna politička odluka Vlade. Upravo su izmjene Zakona o radu bile razlog da sindikati krenu u prikupljanje potpisa za referendum, te ovo znači da je Vlada proceduralno nadmudrila sindikate.

>> Mlakar ne da ostavku i žali se jer Vlada nije dobila pohvalu!

Milijun kuna je potrošeno na provjeru potpisa, više se ne zna što je bilo po zakonu a što nije, kome se mogu štititi podaci, a kome ne. Je li moguće da je povlačenje zakona jednostavno riješilo pitanje referenduma? Nema prijedloga zakona - nema referenduma.

Ako nema zakona o radu u saboru, ne može se održati referendum. Kakva će biti politička šteta za vladajuće to će pokazati nadolazeći tjedni. Ovo je uistinu pravi pravni šlamperaj. Ovdje smo vidjeli čitav niz nelogičnosti koje smo i nabrojali.

Počnimo s jedinstvenim matičnim brojem. Godinama je tajni podatak a morali ste dati taj broj. Zatim, 350 tisuća ljudi je, tvrde u Vladi, potpisano u jednom mjestu a žive u drugom mjestu. Ako je to policija provjeravala, to je nakon Oluje najveća policijska akcija.

Nećemo imati referendum, ali će ostati gorčina

Onda, nema u Zakonu o referendumu pravila do kada se predaju potpisi i kada se raspisuje referendum, sve može praktički trajati godinama.

Ne zna se niti koliko je glasova potrebno za prolazak na referendumu, u zakonu o referendumu radi se o starom Ustavu, a imamo novi Ustav. Još jedna zakonodavna praznina.

Da budemo konkretni, JMBG je tajni podatak a neke su privatne tvrtke bile angažirane da provjeravaju vaš privatni JMBG. I na kraju pomalo banalno i bizarno - potpisi nisu propisno uvezani, umotani u knjižicu kako to kaže Zakon. Možda se i to moglo riješiti da je Vlada izdala kao za sve izbore izdale obvezatne upute. Sada je sve to manje bitno. Očito nećemo imati referendum ako je to tako odlučeno, ali će ostati gorčina.

>> 'Potpisi za referendum na biračkom mjestu su Vladina besmislica'

>> Referendum upitan: Samo 330 tisuća potpisa ispravno?


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene