Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporno 356.358 potpisa

'Potpisi za referendum na biračkom mjestu su Vladina besmislica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ovo govori o nakaradnom razmišljanje Vlade', kaže dr. Rimac.

Vlada je pri provjeravanju pronašla čitav niz zamjerki u vezi potpisa za referendum. Najspornija je ona koja osporava 356.358 potpisa jer su se građani upisali na mjestu na kojem nisu birači.

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

'Odredba po kojoj se birači ne bi smjeli izjašnjavati o referendumu na biračkom mjestu na kojem nisu registrirani, potpuno je besmislena', za Dnevnik.hr je rekao politički analitičar Ivan Rimac. Dodaje da se po toj logici nitko s Medveščaka ne bi smio potpisati na Trgu bana Jelačića ili na Glavnom kolodvoru.

'Ovo govori o besmislnom Izbornom zakonu'

'Ova besmislica samo govori o nakaradnom razmišljanju Vlade i besmislenom izbornom zakonu', dodaje Rimac. Naglašava da zakon o referendumu nije propisao ni rukopis koji bi važio pri prikupljanju potpisa. 'Bitno je samo da odgovara JMBG, ime i prezime i adresa osobe koja se potpisala, odnosno, ako su ta tri podatka valjana, drugih propitivanja nema', zaključio je.

'Bilo bi vrlo loše da Vlada ruši suštinske stvari', tvrdi Zoran Pusić Goran Čular, profesor na Fakultetu političkih znanosti, rekao je za Dnevnik.hr kako u politologiji zbog ovakvih događaja postoji jedna zakonitost. 'Kada je prisutna atmosfera jako izražene političke volje i ako se njoj suprotstavlja pravno-tehničkim detaljima, uvijek u konačnici završi da ti argumenti bivaju zgaženi pred nasrtajem jake političke volje', poručio je prof. Čular.

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava kaže kako bi Vladi bilo bolje da se koncentrira na meritorne stvari, a ne da se bavi proceduralnim sitnicama. 'Vlada naravno ima pravo upozoriti na nepravilnosti, ali činjenica jest da nikada nije bilo rečeno da ako ste iz Zagreba, a na putu ste u Splitu, se tamo ne možete potpisati na mjestu gdje je to organizirano. Potpisivanje za referendum u glavnim crtama bilo je regularno provedeno', rekao je Pusić.

>> Referendum upitan: Ispravno samo 330 tisuća potpisa?

>> Saznajemo: Zahtjev za referendum potpisivali i mrtvaci

Naglasio je kako naravno uvijek postoji prostor za manipulaciju, no upisivanje na mjestu koje osobi nije biralište nikako ne može biti argument. 'Kada bi se ti potpisi proglasili nevažećim i oduzeli, još ih uvijek ima dovoljno da Sabor na temelju njih odluči hoće li se ili neće provesti referendum', zaključio je Pusić.

Trebali li Vlada 356.358 potpisa proglasiti nevažećim?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene