Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada detaljno pročešljala popis

Referendum upitan: Ispravno samo 330 tisuća potpisa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je našla čitav niz zamjerki u vezi potpisa za referendum. Odluka je na Saboru.

Na sjednici Vlade je napokon prezentirano izvješće o potpisima za referendum. Ministar uprave Davorin Mlakar je izvijestio da je od preko 815 tisuća potpisanih građana eliminirano njih 92.220. Njih 60.967 eliminirano je zbog pogrešno upisanog matičnog broja dok se njih 14.702 višestruko upisala. Nečitko je ime i prezime upisano 9482 puta. Za referendum se potpisao i 171 stranac te 810 maloljetnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka Kosor Na redu lokalni političari: 'Imovinu na sunce' Slika nije dostupna Sramežljivi oporavak Rezovi u administraciji biti će nježni

>> Saznajemo: Zahtjev za referendum poptisivali i mrtvaci

Od ostalih 717.149 građana njih čak 356.358 se potpisivalo na mjestima na kojim oni nisu birači, objavio je ministar Mlakar.

Ministar uprave Davorin Mlakar je izvijestio da prema tome tek za 330 tisuća potpisa mogu reći da nisu dvojbeni jer, kako je ministar podsjetio, birači su se sami trebali upisivati u listove te su se morali izjasniti na mjestu na biračkom mjestu na kojem su registrirani, odnosno koja su prijavljena policijskim postajama. Istaknuo je kako potpisi koje su prikupljali sindikati nisu prikupljeni prema zakonu niti zato jer se osobe s pravom glasa nisu upisivale u vezane knjige koje propisuje zakon već na pojedinačne papire.

Ministar Tomislav Karamarko ustvrdio je da je 90.800 podataka o imenu i prezimenu te matičnom broju pisano istim rukopisom.

Premijerka Jadranka Kosor je kazala da ne želi ništa prejudicirati već da treba pričekati službeno izvješće pa napomenula da je u proračunu osigurala sredstva od 170 milijuna kuna za provedbu referenduma. Vlada je odluku o referendumu prebacila na Sabor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene