449122
449122
449122
449122
449122

DONACIJE POLITIČKIM STRANKAMA Ako je suditi po njima, izbori su za stranke doba mršavih krava

  • , 06.09.2016., 07:29
  • Autor:
  • komentara

Ako je suditi po broju objavljenih donacija, ovi su izbori za političke stranke doba mršavih krava. Donacija je puno manje nego na proteklim izborima, no troši se ipak izdašno.

 
 
 
 
Donacije i troškovi (Video: Dnevnik Nove TV)
Donacije i troškovi (Video: Dnevnik Nove TV)

Duga kampanja, skromnih prihoda i bez zvučnih donatora, a po visini troškova predvodi je Narodna koalicija

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Do sada 6 milijuna i 400 tisuća kuna, a prikupili su tek 108 tisuća. Najviše, po 30 tisuća kuna, uplatili su HNS-ov kandidat i poduzetnik Blaženko Premužić.

U usporedbi s istim izvješćem s prošlih izbora, SDP-ova koalicija ipak je nešto skromnije troši.

'Novac koji se šulja okolo, nas u pravilu zaobilazi, a i naša vrata su mu zatvorena tako da pitajte u HDZ-u, oni su zadnji put imali milijunske donacije, hrvatske i ruske i mađarske, ako sam sad tu neku zemlju ubacio preko reda ispričavam se', navodi predsjednik SDP-a Zoran Milanović

Osim vjerodostojno, šef HDZ-a uvjeravao je da će od sada i transparentnije, no izvješće još uvijek nisu objavili.

'Naši su troškovi oko 2,9 milijuna kuna, dobili smo na poseban račun oko 2,6 milijuna kuna, ostatak je pokriven sredstvima stranke', komentirao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, dodavši kako će izvješće uskoro biti na internet stranicama stranke.

Tko su njihovi donatori ne otkriva. Nešto veće troškove i gotovo jednake donacije imali su u istom izvješću lani, ali su se te brojke do konačnog izvješća učetverostručile. 

Kampanja od mjesta do mjesta Most je do sada stajala 680 tisuća kuna. Donacije tek 12 tisuća kuna od tri kandidata, od kojih je Robert Podolnjak dao najviše. Upola manje su trošili lani (300 tisuća), kada su imali i daleko veće donacije (215 tisuća).

'Most nije prihvaćao donacije, tako što se tiče financijskog izvješća nemamo donacija, koristimo samo financijska sredstva koja smo dobili iz državnog proračuna, i kandidati što su uplatili', rekao je predsjednik Mosta nezavnisnih lista Božo Petrov

Kod Živog zida i partnera vidljiva je i najniža uplata od 10 kuna, ali i dvije donacije do 10 tisuća kuna bez imena i adrese uplatitelja. Prikupili su 120 tisuća, a potrošili 400 tisuća kuna.

Kod Milana Bandića donacije stižu samo u krupnim novčanicama, ukupno 600 tisuća kuna, a trošak iznosi 2 milijuna i 700 tisuća kuna.

Donacije se mogu prikupljati do završetka službene kampanje, a konačnu računicu dužni su podnijeti 30 dana nakon izbora.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se