Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstečajna nagodba

Dalekovod traži izuzeće suca Kolakušića s postupka predstečajne nagodbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dalekovod je danas predao zahtjev predsjednici Trgovačkog suda kojim traži izuzeće suca Mislava Kolakušića s postupka predstečajne nagodbe za tu tvrtku i traži da se taj postupak dodijeli drugom sucu, priopćeno je iz Dalekovoda.

U priopćenju se navodi kako je zahtjev podnesen po primitku rješenja Ustavnog suda od 27. kolovoza i medijskog istupa suca Kolakušića u kojem komentira to rješenje Ustavnog suda. "Dalekovod smatra da u ovim okolnostima postoji bojazan da sudac Mislav Kolakušić neće biti u mogućnosti objektivno i nepristrano dovršiti navedeni predmet, jer je već javno zauzeo osobni stav o istom predmetu", zaključuje se u priopćenju Dalekovoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Linićeva pobjeda Ustavni sud: Kolakušić nije ni smio podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Slika nije dostupna Dalekovod zatražio promjenu suca Turudić: U demokratskom društvu nije normalno da se jedna vlast miješa u drugu

>> Evo što je sudac Kolakušić odgovorio sucima Ustavnog suda

Ustavni sud jučer je u slučaju tužbe Dalekovoda ukinuo rješenje kojim je zagrebački Trgovački sud prije mjesec dana obustavio predstečajnu nagodbu u toj tvrtki radi ocjene ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te je nalažio bezodložno nastavljanje tog postupka. Kolakušić je u srpnju obustavio predstečajnu nagodbu za Dalekovod, nakon čega je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Ustavni sud je u obrazloženju jučerašnje odluke protumačio da se kao kvalificirani pokretači postupka ocjene ustavnosti mogu pojaviti samo tijela koja zastupaju njihovi čelnici, a ne fizičke osobe na pozicijama unutar tih tijela, po čemu ispada da je zahtjev za ocjenu ustavnosti mogao podnijeti samo predsjednik Trgovačkog suda, a ne sudac Kolakušić koji sudi u konkretnom predmetu.

Ustavni sud je uz ostalo primijetio i da je sudac prvo donio rješenje o zastajanju s postupkom (22. srpnja), a da je svoj podnesak Ustavnom sudu podnio tek sedam dana kasnije (29. srpnja). Zahtjevi vladavine prava, osobito pravne sigurnosti i pravne izvjesnosti, nalažu da zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti pravnih normi već postoji u spisu predmeta u vrijeme donošenja rješenja o zastajanju s postupkom na temelju članka 37. stavka 1. Ustavnog zakona odnosno da je dostupan strankama (najkasnije) istodobno kad i rješenje o zastajanju s postupkom, naveo je Ustavni sud.

Nakon odluke Ustavnog suda, sudac Kolakušić je u pismu medijima uz ostalo ustvrdio da stajalište Ustavnog suda može dovesti do zaključka da sve presude i odluke sudova, njih nekoliko desetaka milijuna, treba staviti izvan snage jer ih nije potpisao predsjednik suda u ime Suda, temeljem mišljenja sjednice odjela ili sjednice svih sudaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene