Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet preko leđa radnika

'Banke neće dopustiti isplatu plaće ako je poslodavac na listi dužnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada želi stati na kraj neisplati plaća i neplaćanju doprinosa za radnike pa u petak donosi Uredbu o provedbi plaćanja doprinosa koja bi na snagu trebala stupiti prigodno 1. svibnja. Odzvoniti bi moglo i isplatama plaća u gotovini.

Mariji Kolak i njezinim kolegama iz splitske tvrtke Monter, mirovinsko i zdravstveno osiguranje nije uplaćeno već 4 godine. 'Bili smo sretni s našim neto plaćama, za bruto nismo ni pitali i to nam je, uvjetno rečeno, postalo normalno'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi zakon Bolovanje za vlasnike pasa i mačaka? ''Važno je da vlasnici ne budu u dilemi kazna ili otkaz'' Slika nije dostupna HZZO UVODI RED Besplatno zdravstveno osiguranje moglo bi izgubiti 300.000 osoba: Na popisu su dvije skupine građana

>> GSV: Što prije riješiti neisplate plaća bez doprinosa

Prije 9 mjeseci prestale su stizati i plaće pa su se zapitali kakva ih budućnost čeka. 'Pretpostavljam da je naprosto mirovina umanjena. Poprilično, s obzirom na tu neuplatu doprinosa i poreza', kazala Marija.

Radnici Montera nisu jedini. Prema posljednjim službenim podacima oko 16.000 radnika u Hrvatskoj radi, a ne prima plaću. 131.000 radnika nije uplaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Nenaplaćeno je oko 10 milijardi kuna doprinosa.

Vlada stanje misli mijenjati Uredbom o načinu plaćanja doprinosa. Porezna uprava više ne bi trebala žmiriti na jedno oko, već sastavljati popise onih koji ne plate doprinose dva mjeseca zaredom. Proslijeđivat će ih FINI, a ona davati naloge bankama.

'Bit svega je da banka neće dopustiti isplatu neto plaće ako je taj poslodavac na toj listi dužnika', pojasnila je porezna stručnjakinja Lucija Turković Jarža.

Ne bi više bilo ni plaća u gotovini. Suzbijanje sive ekonomije preko leđa radnika sindikati ne podržavaju. 'Ne možemo prihvatiti činjenicu, ako je državi isključivo cilj uplata doprinosa, a da istovremeno ne prati je li kroz takvu uplatu doprinosa istovremeno isplaćena neto plaća radniku.', kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Marija se pak nada da Uredba neće postati samo dodatak već postojećem Zakonu koji država nije imala snage provoditi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene