Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gomilanje dugova

GSV: Što prije riješiti neisplate plaća bez doprinosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako riješiti neisplatu plaća bila je jedna od najvažnijih tema na sastanku Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Najveći problem u rješavanju ovog pitanja bit će poslodavci koji godinama gomilaju dugove i ne isplaćuju plaće. Sindikati smatraju kako se što prije treba potpuno onemogućiti da se plaće isplaćuju bez da se uplate doprinosi i obratno.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?''

>> Ježić o Diokiju: Optimist sam, plaće će uskoro biti isplaćene

'Imat ćemo RS obrazac preko kojega će se vidjeti jesu li isplaćene plaće i doprinosi', izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. On predviđa da bi se od 1. siječnja 2013. raščistila situacija oko plaća i doprinosa koja, po njegovoj procjeni, trenutno nije jasna za čak sto tisuća ljudi. Sindikatima, koji su izrazili skepsu zbog mogućnosti da neki poslodavac uplaćuje doprinose, a ne isplaćuje plaće, Mrsić je poručio kako je to nepotrebna bojazan jer će nakon tih promjena sve biti transparentno.

'Red se mora napraviti, a u startu će biti problema s tvrtkama koje su godinama generirale neuplatu doprinosa', rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel. Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Ergović tvrdi da kriza nije povećala neredovitost u isplatama plaća, nego obrnuto, čak je isplata postala redovitija.

Za kašnjenja s isplatama, Ergović kaže da se uglavnom radi o malim i srednjim poduzećima kojima se dogodi da ne plate jedan mjesec pa onda idući isplate dvije plaće i sl. (M.K.B./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene