Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uštede na lokalnoj upravi

Brojne općine loši su financijeri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država je preglomazna, porezni obveznici financiraju previše gradova i općina, a oni pak ne znaju gdje bi rezali.

Pročitajte i ovo Državne bolnice i upravljačka prava - 2 ozdravljenje sustava Obećali su da će država šefovati bolnicama, no sve kasni: "Ne mislim da će išta biti bolje" Slika nije dostupna Mesić o javnim nabavama 'Neki bi trebali na malo duže u zatvor'

Rakovec kao i mnoga druga sela 1992. godine dobilo je status općine. U dotadašnjoj periferiji, kaže načelnik, sve je krenulo nabolje. 'Uspoređujući s prošlim razdobljem mi danas imamo kompletno izgrađenu infrastrukturu, imamo poduzetničku zonu, veliku zaposlenost', kazao nam je Branko Herček, načelnik općine Rakovec. Proračun gotovo šest milijuna kuna, 1.350 stanovnika. Mala općina, ali ne ovisi o pomoći države. 'Sami se financiramo iz poreznih prihoda koje nam je država kroz zakone omogućila, nekih dotacija iz države ne primamo', dodaje Herček. Nisu sve općine uspješne poput Rakovca. Gotovo polovica općina svojim prihodima ne uspijeva pokriti rashode.

'Nakon 17 godina prakse mislim da je svima jasno da velik broj općina i gradova nema dovoljan fiskalni kapacitet da bi mogao sam bez pomoći iz državnog proračuna zadovoljiti neke od svojih osnovnih funkcija', rekao nam je Vojko Obersnel iz Saveza udruga gradova i općina. Danas, uz gradove i županije, postoji više od 550 jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Lokalna uprava ne troši koliko državne i javne službe

'Mislim da bismo i s više različitih kriterija došli do zaključka da je taj broj prevelik i da je možda sada prilika u ovim relativno kriznim vremenima da se počne ozbiljnije razmišljati o reformi tog sustava', kazao nam je profesor Ivan Koprić, s pravnog fakulteta u Zagrebu. Reforma bi, smatra, poboljšala javne usluge na lokalnoj razini. Ono što je još važnije u vrijeme krize mnogo bi se uštedjelo, primjerice na investicijama i troškovima.

>> Naš proračun: U pet minuta uštedjeli smo 14 milijardi kuna

>> Dogovoren krizni namet od 3, i PDV od 23 posto

'Kad imate lokalnu jedinicu onda se čini zgodnim i napraviti i neko igralište naročito nogometno ili rukometno, zavisi kakav je sport popularan tako, to je poznato što veći broj lokalnih jedinica to veći broj raznoraznih objekata koji možda i nisu nužni', zaključio je profesor Koprić. Lokalna uprava s dvanaest i pol tisuća zaposlenih nije prevelik trošak u odnosu na javne i državne službe na proračunu. Ali i tu bi se dalo uštedjeti, kad se već štedi na radnicima i umirovljenicima.

Smatrate li opravdanim uvođenje 'kriznog nameta'?

  • Da, svi trebamo doprinjeti izlasku iz krize
  • Ne, to nas vodi u još dublju propast

Ukupno glasova:

 

vaša netto plaća: kn
vladin namet:
Plaća vam je manja za: 0kn
U novčaniku vam ostaje: 0kn
 
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene