Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalna konkurentnost

Konačno dobra vijest za Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeni su najnoviji rezultati Izvješća o globalnoj konkurentnosti, iz kojeg se može iščitati kako poslovna zajednica ocjenjuje uvjete poslovanja u Hrvatskoj.

O rezultatima izvješća, ali i o trenutnoj situaciji u gospodarstvu u Dnevniku Nove TV u 19:15 govorit će ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Nacionalno vijeće za konkurentnost u suradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom danas je predstavilo najnovije rezultate Izvješća o globalnoj konkurentnosti, iz kojeg se u osnovi može iščitati kako poslovna zajednica ocjenjuje uvjete poslovanja u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo autocesta Kakve su druge? Bolje i od njemačkih: Hrvatske autoceste su među najboljima na svijetu Zelenski u Bruxellesu - 4 Usvojeni zaključci Što je donio izvanredni sastanak europskih čelnika u Bruxellesu? ''Bio je to čudnovati skup''

Prema ovogodišnjoj ljestvici, Hrvatska se našla na 75. mjestu, s ocjenom 4,13. To je za 6 mjesta više od prošle godine. Zaključuje se da je nakon četiri godine stagnacije u Hrvatskoj, što se tiče konkurentnosti, došlo do značajnog poboljšanja.

Prema lanjskoj ljestvici, Hrvatska se među 144 države našla na 81. mjestu s ocjenom 4.04. Raspon ocjena kreće se od 1 do 7, s tim da veća ocjena označava veću konkurentnost, tj. bolje uvjete poslovanja.

I dalje brojne prepreke

U izvješću se navodi kako poslovanje u Hrvatskoj otežavaju neučinkovitost državne birokracije, politička nestabilnost, korupcija, porezne stope i restriktivni propisi o tržištu rada.

Poboljšanje je komentirao Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a: 'Ono što je ohrabrujuće je da smo imali pet godina pada, a ovo je zaokret i kao rana vrsta najave trenda koji dolazi', kazao je. Božo Prka, predsjednik uprave PBZ-a je kazao kako su ovo dobri podaci koji pokazuju da postoji spremnost da se nešto mijenja.

Na poboljšanje se osvrnuo i potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 'Još prije par kvartala bili smo toliko zaronili da nam niti boce nisu bile dovoljne, a sad smo blizu površine i možemo disati na disalicu', kazao je. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je rekao da je dobro vidjeti da se nakon pet godina trend promijenio. 'Možemo biti zadovoljni, mogli smo biti i bolji i bit ćemo, treba malo više odlučnosti', dodao je.

>> 'Imamo pola godine da pokažemo da nam kreditni rejting nije za rušenje'

Top pet država članica Europske unije na listi su: Finska (na 3. mjestu ljestvice), Njemačka (na 4. mjestu), Švedska (na 6. mjestu), Nizozemska (na 8. mjestu) i Velika Britanija (na 10 mjestu ljestvice globalne konkurentnosti).Hrvatska se nalazi na ljestvici posljednjih pet u EU. Na 63. mjestu ljestvice nalazi se Mađarska, na 75. mjestu je Hrvatska, na mjestu niže nalazi se Rumunjska, Slovačka na 78. mjestu na ljestvici, a Grčka na 91.

Na vrhu globalne liste i ove je godine kao i lani Švicarska. Nju slijede Singapur, Finska, Njemačka, SAD, Švedska, Hong Kong, Nizozemska, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Rezultati izvješća temelje se na javno dostupnim statističkim pokazateljima, kao i na perceptivnim podacima dobivenim kroz istraživanje mišljenja rukovoditelja tvrtki. Izvješće je važno jer ga vrlo relevantnim drže vodeće financijske institucije i investitori.

Nacionalno vijeće je nezavisno i nestranačko savjetodavno tijelo sastavljeno od predstavnika iz četiri ključne interesne skupine - poslovnog sektora, Vlade, sindikata i akademske zajednice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene