Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar tvrdi:

'Imamo pola godine da pokažemo da nam kreditni rejting nije za rušenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže da je osobno razgovarao s ljudima iz bonitetne agencije S&P te da Hrvatska ima pola godine da toj agenciji pokaže da kreditni rejting Lijepe naše ne treba dodatno rušiti.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako izlaz Hrvatske iz krize vidi u privatnim investicijama i privatnom kapitalu te ustrajavanju na fiskalnoj konsolidaciji, komentirajući tako prognoze američke bonitetne agencije Standard & Poor's prema kojima su izgledi kretanja hrvatskog kreditnog rejtinga sniženi s ocjene 'stabilno' na ocjenu 'negativno'.

Pročitajte i ovo Ivan Vrdoljak Nakon žalbi građana Loše vijesti za bivšeg ministra: Tvrtka Ivana Vrdoljaka ostala bez dozvole za rad Ilustracija Poboljšani izgledi Standard & Poor's potvrdio kreditni rejting Hrvatske: "Gospodarstvo će rasti snažnije od većine u eurozoni"

>> Linić o crnim prognozama: To nam je poruka da ubrzamo reforme!

'Ono što je poruka Standard & Poor'sa, a osobno sam s njima razgovarao, je da su zadržali rejting s negativnom prognozom, a na nama je u sljedećih pola godine da pokažemo kako prognozu možemo vratiti u pozitivnu', rekao je Vrdoljak novinarima nakon polaganja vijenaca na grob Savke Dabčević-Kučar.

Po njegovom mišljenju spasiti nas mogu samo privatni kapital, privatne investicije i fiskalna konsolidacija na kojoj se mora ustrajati i sa smanjivanjem troškovne strane te s povećanjem prihodovne strane. 'Kada to pokažemo do kraja godine onda se više ne bojim za naš rejting', ustvrdio je ministar gospodarstva dodavši, međutim, kako će vrijeme pokazati hoćemo li u tim ciljevima uspjeti.

Priznao je i kako investicija nema dovoljno, posebno onih privatnih. 'Na nama je da povećamo konkurentnost zemlje i da pokažemo privatnom kapitalu da su sigurni kad dođu u Hrvatsku te da smo mi stabilna zemlja koja zna kojim putem ide. Kada to učinimo i količina i iznos investicija bit će veći', zaključio je Vrdoljak.

Novinare je zanimao i HNS-ov komentar zahtjeva Europske komisije da se Vlada do 23. kolovoza izjasni u kojem roku namjerava ukinuti tzv. Lex Perković, odnosno uskladiti hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom, no ministar Vrdoljak je samo kratko rekao kako je 'stav HNS-a toliko puta ponavljan i jasan da ga nema potrebe na ovakvoj prigodi ponavljati', dok je Jozo Radoš kazao kako očekuje da nećemo imati velikih teškoća s time. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene