Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Financial Times:

Hrvatska je 'zabušant' koja se nada pomoći Europske Unije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je toliko troma u gospodarskom oporavku, da je jedino Grčka gora od nje, piše Financial Times.

Uspješna turistička sezona Hrvatsku je spasila od duboke recesije i još gore pozicije od one u kojoj se sada nalazi. Gotovo petina hrvatskog BDP-a proizlazi iz turizma, no Hrvatska je, uz iznimku Grčke, na začelju kolone gospodarskog oporavka europskih zemalja. 'Unatoč tome što ju se smatra najnaprednijom tranzicijskom zemljom, Hrvatska ima pravih problema s gospodarskim rastom te niskom bazom izvoza', tvrdi Christian Keller iz Barclays Capitala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo zaduživanje za pokrivanje manjka D & B: HDZ ima male šanse za pobjedu Slika nije dostupna Brz oporavak Britanija bilježi najbrži ekonomski rast u zadnjih 9 godina

>> Hrvatsku bolja vremena čekaju tek u drugoj polovici 2012.

>> Godinu ćemo završiti s Grčkom, na dnu

Najnovije prognoze koje je hrvatska Vlada donijela govore o dodatnom padu ekonomije za 1,8 posto u ovoj godini te rastu od 1,5 posto u idućoj te 2,1 posto u 2012. godini. Ekonomski stručnjaci Europske banke za rekonstrukciju i razvoj, ipak su nešto optimističniji i predviđaju ekonomski rast Hrvatske u idućoj godini od čak dva posto.

Realan proračun

Hrvatska, međutim, izgleda tromo u usporedbi s njezinim susjedima na Balkanu, koji isto tako nisu unutar EU-a. Financial Times navodi, citirajući premijerku Jadranku Kosor, kako je Hrvatska za iduću godinu donijela 'realan proračun za vrijeme u kojem se trenutno živi'. Istovremeno, pozivi MMF-a za dubokosežnim reformama i novim standby kreditom, kod nas nisu naišli na plodno tlo. Ti isti krediti, s druge strane, pomogli su Srbiji i BiH da brže prebrode krizu.

'U Hrvatskoj prevladava mišljenje kako se zemlja dobro snalazi i bez MMF-a. Ono što je isto tako važno, po mojem mišljenju, jest i shvaćanje kako je globalna kriza predstavila mogućnost provođenja prijeko potrebnih strukturalnih reformi, koje su do dana današnjeg uvelike propuštene', rekao je za Financial Times Goran Saravanja iz UniCredit grupe.

Unatoč tome što ju se smatra najnaprednijom tranzicijskom zemljom, Hrvatska ima pravih problema s gospodarskim rastom te niskom bazom izvoza Christian Keller, Barclays Capital Rohatinski kao jezičac na vagi

Hrvatska, međutim, nosi težak teret vanjskog duga sa sobom, koji iznosi oko 88 posto BDP-a i dolazi uglavnom iz privatnog sektora. S druge strane, pravovremena intervencija guvernera HNB-a Željka Rohatinskog i konstantno držanje tečaja kune, spriječili su da ionako teška situacija bude još gora, možda i poput one u Grčkoj.

Iako je klimava vladajuća koalicija premijerke Kosor oklijevala s provođenjem teških reformi, iz Banskih dvora se nadaju novim sredstvima i poboljšanom moralu nakon ulaska u EU. No, neke stvari još su uvijek neriješene, a uvjet su za dovršenje pregovora. Jedno od tih bolnih pitanja su i brodogradilišta.

Hrvati veći euroskeptici od građana EU

Povrh svega toga, Hrvati su postali veću euroskeptici od samih građana EU-a, pokazalo je najnovije istraživanje Gallup Balkan Monitora. Ipak, analitičari u Zagrebu smatraju kako će se većina građana izjasniti pozitivno za ulazak Hrvatske u EU, jednom kad se odredi konačan datum ulaska.

Jedino čime je Bruxelles impresioniran, jest trenutna antikorupcijska kampanja, koja se provodi u Hrvatskoj. Iako je brojnim aferama i uhićenjima poslovanje određenih tvrtki kratkoročno usporeno, vjerojatno su spriječene i nove malverzacije. 'To je odlično za društvo', zaključio je Saravaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene