Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predviđanja analitičara

Hrvatsku bolja vremena čekaju tek u drugoj polovici 2012.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 2011. godini nezaposlenost će rasti i to najviše početkom iduće godine.

I to uglavnom zbog očekivanog restrukturiranja brodogradilišta i smanjivanja javne uprave, procjena je analitičara Splitske banke.
Veće zapošljavanje očekuju tek u drugoj polovici 2012.. godine. Analitičari ne očekuju da će pasti kamate po kojima se zadužuje država, što znači da i cijena zaduživanja građana također u sljedećoj godini neće pasti.

Pročitajte i ovo Novac - 2 promjene na računu Počele isplate plaća prema pravilima nove porezne reforme: "Tugo moja tužna, moglo je i bolje" Slika nije dostupna Smanjenje osobne potrošnje Ekonomisti banaka za 2014. predviđaju rast BDP-a 0,1 posto

Sljedeću godinu vide kao godinu pripreme za strukturne reforme koje će, kad se provedu, omogućiti dugoročni rast gospodarstva.

Netočan odgovor i pojede vas morski pas

Da bi što vjernije prikazali koliko je važno donositi prave ekonomske odluke, ekonomi su smislili i zanimljivu igricu Prvi test povećanje državne potrošnje i ispravan odgvor je NE. Ako je povećate završit ćete u jami. Smanjili smo potrošnju pa možemo dalje, do dvojbe zvati MMF ili ne. Ispravan odgovor je DA.

Ako ne skopite aranžman završit ćete u raljama morskog psa. Zapravo kroz igru analitičari pokušavaju upozoriti da donošenje pravih odluka nikada nije bilo važnije.

'Što se tiče Hrvatske očekujemo rast od 1,6 posto i to je u skladu s većinom procjena. Naravno, moramo znati da taj rast neće biti dovoljan da govorimo o rastu zaposlenosti, otvaranju novih radnih mjesta, odnosno pravom izlasku iz gospodarske krize, uvjeren je ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

>> Kuna slabi jer nema stranih investicija

Da bi ostvarili rast, moramo donositi prave odluke. Baš kao u igrici, svaka pogrešna može biti kobna.  Uz hrabre i brze poteze Hrvatsku ćemo zdravu uvesti u Eurozonu

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene