Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Monocikl na električni pogon

Rješenje za gužve s FER-a: Upoznajte Skočka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li što nastane kad se spoji šestero genijalaca s FER-a i svoje ideje stavi na papir? Nastane prvi hrvatski monocikl na električni pogon, nazvan Skočko.

Počelo je kao diplomski rad. Nakon godinu i pol skiciranja, programiranja, zavrtanja, Skočko je provozao hodnicima FER-a. 'Sama ideja je jako dobra jer je ekološki prihvatljivo, nema troškova za benzin, a znamo koliko je danas skup, jako je lako se gibati, ne treba se gibati po prometnicama nego biciklističkim stazama, jednostavno je upravljati njim', rekla je Mirna.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

'Osoba stoji na vozilu i nagne se u smjeru u kojem želi ići, znači, nagnem se naprijed, ubrzam, nagnem se u stranu, skreće', rekao je Igor. Skočko je došao kao odgovor na gradsku gužvu i višesatno traženje parkirnog mjesta. 'Uvijek je taj problem kako doći do cilja, a za to bi vam dobrodošlo jedno malo vozilo, koje možete nositi u ruci, staviti u prtljažnik ili ga unijeti u tramvaj kad vam više ne treba', rekao je prof. Damir Seršić.

Spoj posla i užitka

U projekt je svoje vrijeme i srce uložilo pet djevojaka i jedan dečko. Skočko tako ima i dozu posebnosti jer FER-om ipak vladaju muškarci. 'Cura ima oko 10 posto na FER-u i nije lako. Ako se nekome čini da imamo povlastice, nemamo. Nikad nam nisu gledali kroz prste zato što smo žensko', rekla je Vedrana. I uz žensku ruku, u stvaranju prvog hrvatskog monocikla nije sve išlo glatko.

'Da ne možete neke stvari zašarafiti, da ne funkcioniraju stvari kako ste vi zamislili', rekla je Maja. 'Sve je to bilo spoj posla i užitka i druženja, tako da nije bio problem', dodala je. 'Od 9 bi bili na faksu, pa popili kavu do 10, a onda nastavili s kreativnim radom', rekla je druga Maja. Malo vozilo prijavljeno je i za međunarodni patent, a za kreativan rad nagomilale su se nagrade.

'Dvije Rektorove nagrade. Dvije DIRE, odnosno, diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradu informacija i najnovija je Sunčica, nagrada za uređaje proizvedene od strane studenata', rekla je Ana. Prototip je tu. Uskoro će izgubiti pomoćne kotače i dobiti pravi izgled. A onda, nadaju se autori, zaživjeti na ulicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene