Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Luksuzni kompaktni automobil

Nova Mercedes-Benz A-klasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije par godina počele su kružiti glasine o namjerama Mercedes-Benza da ukine A klasu, međutim njemački proizvođač upravo je predstavio potpuno novu A klasu, doduše u konceptnom izdanju.

Novi koncept izgleda kao da je došao s drugog planeta s agresivnim i dinamičnim oblikom karoserije i izduženom prednjom maskom s vrlo modernim svjetlosnim sklopovima. Konceptna A klasa znatno se odmiče od imidža monovolumena i označava dolazak nove kompaktne klase iz Mercedes-Benza. Concept A izrađen je na novoj MFA (Mercedes Frontwheel Architecture) platformi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrhunsko i ekskluzivno BMW Coupe Serije 6 Slika nije dostupna Phantom Experimental Electric (EE) Stiže prvi električni Rolls-Royce

Agresivni izgled koncepta A klase s izduženom haubom, niskim stavom i malim bočnim prozorima 'omekšan' je igrom zavojitih linija i reljefnih površina, a inspiracija za novi koncept, kako kažu iz Mercedes-Benza, potekla je iz prirodnog gibanja vjetra i valova mora, a par ideja pronašli su i u aeronautičkoj industriji.

Ovaj konceptni automobil na prednji pogon snagu crpi iz četverocilindričnog benzinskog agregata nove M270 serije. Zahvaljujući izravnom ubrzigavanju i turbo punjenju, novi agregat nudi visoke performanse popraćene minimalnim emisijama štetnih plinova i nižom potošnjom goriva. Koncept A klase opremljen je 2.0-litrenom varijantom novog motora koja proizvodi ukupno 210 konjskih snaga. BlueEFFICIENCY motor uparen je s novim Mercedes-Benzovim mjenjačem s dvije spojke.

Vanjski izgled konceptne A klase karakterizira kombinacija definiranih rubova i zaigranih površina a sličan dizajnerski izričaj Mercedes-Benz prvi puta je pokazao s konceptnim F800 Style modelom. Nova kompaktna forma najuočljivija je iz profila s karakternim linijama koje naglašavaju izduženi padajući prednji kraj i coupeovski karakter stražnjeg dijela automobila.

Prednji kraj konceptne A klase nedvojbeno ukazuje da se radi o Mercedes-Benz automobilu s Mercedesovim znakom na rešetki koja izgleda poput noćnog neba prosutog zvijezdama. Gdje se inače nalaze otvori ili rebrenice za usmjeravanje zraka, ovdje nalazimo rešetku hladnjaka koja se sastoji od bezbroj metalnih srebrnih šesterokuta na crnoj podlozi. Ta se tema proteže i na dizajn naplataka.

Svjetlosni sklopovi na konceptnoj A klasi također odražavaju novi dizajnerski izričaj s inovativnim LED high-performance prednjim svjetlima gdje opet nailazimo na motiv zvjezdanog neba koji su dizajneri postigli ugradnjom velikog broja LED-ica.

Kada pogledamo u unutrašnjost automobila, pažnju nam trenutačno privlači komandna ploča. Okruglim oblikom otvori za zrak podsjećaju na motor mlaznog aviona a snažnu asocijaciju dodatno pojačava i crvena boja pozadinskog osvijetljenja koja se proteže preko cijele ploče.

Središnji greben dizajniran je kao kontrolna ploča u modernim avionima a aeronautički motiv naglašava oblik ručice mjenjača koja izgleda poput ručice za gas. Središnji greben nastavlja se i u stražnji dio putničke kabine i izgleda zaista futuristički. Hoće li imati neku drugu funkciju izuzev estetske vrijednosti, ostaje nam vidjeti nakon službenog predstavljanja.

Izuzev vizualnog dojma, putnička kabina konceptne A klase ide ukorak s budućnošću, čemu u prilog ide mogućnost integracije pametnog telefona čijim bi se funkcijama moglo upravljati preko središnjeg zaslona. Sve funkcije prikazuju se preko istog zaslona kao aplikacije kojima se upravlja putem rotirajućeg gumba na središnjem grebenu. Vizualni dojam prikaza ekrana trebao bi biti nešto posebno s trodimenzionalnim dojmom dubine i crvenim linijama.

Crvena boja tematski se diskretno proteže i u ostatku unutrašnjosti poput prošiva na ergonomski oblikovanim sjedalima i na bočnim panelima. Kombinacija bijele, sive i crvene boje vrlo je elegantna i vizualno čista. Koliko će elemenata konceptnog automobila zaista biti pretočeno u stvarnost nikada ne možemo znati, međutim, nadamo se da će ekipa iz Mercedes-Benza zadržati oblik sjedala i kombinaciju boja.

Po prvi put u klasi kompaktnih automobila nailazimo na sofisticirane pomoćne sustave poput radarskog sustava koji upozorava vozača na potencijalnu opasnost od sudara i Adaptive Brake Assist sustav koji smanjuju mogućnost da vas netko udari u stražnji kraj automobila.

Spomenuti radarski sustav daje vizualno i zvučno upozorenje dekoncentriranom vozaču i priprema adaptivni sustav kočenja za precizan odaziv kočnica koji se aktivira istog trena kad vozač sumanuto pritisne papučicu kočnice.

Konceptna A klasa službeno će biti predstavljena na nadolazećem auto salonu u New Yorku, a Mercedes-Benz koncept će predstaviti i na azijskom Auto Shanghai. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene