Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Phantom Experimental Electric (EE)

Stiže prvi električni Rolls-Royce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rolls-Royce Motor Cars je potvrdio informacije o razvoju 102EX modela, električnog prototipa temeljenog na Phantomu te da će isti službeno predstaviti na ženevskom auto salonu koji otvara vrata 1. ožujka.

Automobil će tijekom 2011. godine prolaziti razna testiranja s ciljem prikupljanja informacija koje će biti ključne u donošenju budućih odluka o uvođenju alternativnih pogonskih sklopova u proizvodnu liniju Rolls Royce Motor Carsa.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila Slika nije dostupna Luksuzni kompaktni automobil Nova Mercedes-Benz A-klasa

Standardni Rolls-Royce Phantom pokreće 6.8-litreni V12 motor, a s ukupnom težinom automobila od cca 2630 kg ovo je prilično velik i težak automobil te se stoga tvrtka mora uvjeriti da će potencijalni električni motor (čak i u hibridnoj varijanti) moći pružati onoliko snage tj. energije koliko kupci očekuju od jednog Rolls Royce automobila. Rolls Royce Phantom trenutno prisutan na tržištu troši oko 21 l/100km u gradu tj. oko 13 l/100km na otvorenoj cesti. Autonomija potencijalnog električnog modela još nije poznata.

'Konstruirali smo prvo ultra-luksuzno električno vozilo na svijetu', rekao je izvršni direktor Torsten Müller-Ötvös u središnjici tvrtke u britanskom Goodwoodu. 'Ovim vozilom krećemo u istraživanje alternativnih pogonskih sklopova čiji je krajnji cilj dobiti jasnu sliku koje bi to alternativne tehnologije najbolje odgovarale Rolls Royce automobilima budućnosti'.

Rolls Royce proizvodi automobile koji predstavljaju sam vrh ponude luksuznih vozila za kupce najistančanijeg ukusa. Sa 102EX modelom punog imena Phantom Experimental Electric (EE), britanski proizvođač želi pomno istražiti mišljenja i reakcije na mogućnost korištenja alternativnih pogona kako dioničara i vlasnika Rolls Royceovih automobila tako i potencijalnih kupaca, ali i šire javnosti i medija.

Prototip 102EX poslužiti će kao testna platforma kojom predstavnici Rolls Roycea planiraju obići potencijalne kupce u Europi, Bliskom Istoku, Aziji i Sjevernoj Americi, koji će tom prilikom moći osobno isprobati alternativnu pogonsku tehnologiju čiji je cilj dobiti vrlo vrijedni feedback o samom vozačkom iskustvu, te moguće komentare i/ili kritike.

Iako za sada nema planova o razvoju proizvodne varijante, ovaj EX model se primarno poslužiti da se pokrene dijalog s postojećim vlasnicima Rolls Royce automobila i dioničarima ove tvrtke te da se pruže odgovori na neka od mogućih pitanja ili dvojbi.

Jedno od ključnih pitanja jest koliku bi autonomiju ovaj alternativni pogon mogao pružati između punjenja te kako će se ponašati u ekstremnim vremenskim uvjetima. Također bitna stavka jest i osigurati najvišu razinu pouzdanosti i kvalitete koje kupci očekuju od vodećeg svjetskog brenda u segmentu luksuznih automobila.

Kompletne specifikacije 102EX modela bit će objavljene u točno jednu minutu nakon ponoći po središnjem europskom vremenu, na dan otvaranja ženevskog auto salona 1. ožujka 2011.

BMW, koji je i vlasnik Rolls-Roycea, najavio je otvaranje nove podružnice – BMWi, koja će do kraja 2013. godine javnosti predstaviti dva nova električna BMW modela.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene