Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKIPA NOVE TV NA TERENU

Nezapamćena suša na sjeveru Italije: Zbog nestašice vode proglašeno izvanredno stanje

Aktualno Galerija Suha zemlja zbog suše u Italiji Suha zemlja zbog suše u Italiji Foto: DNEVNIK.hr Vinograd u Italiji Vinograd u Italiji Foto: DNEVNIK.hr Posljedice suše u Veroni - 2 Posljedice suše u Veroni - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Posljedice suše u Veroni - 1 Galerija 1/4 >>
Suha zemlja, nažalost, odličan je domaćin vatri. A suhe zemlje zbog nestašice vode sjever Italije je prepun i zbog toga je proglašeno i izvanredno stanje. Sanja Vištica javila se uživo s obale rijeke Po.

Citta dell'Amore - Grad ljubavi, Romea i Julije - tako tepaju Veroni, gradu od 260.000 stanovnika.

Turista na sve strane i svi žele imati fotografiju bilo kao Julija ili Romeo.

Poznati balkon je nešto što se u Veroni svakako mora vidjeti, no mora se poslušati i legenda koja kaže da se Juliju treba uhvatiti za grudi kako bi donijela sreću u ljubavi, točnije za desnu. Ekipa Dnevnika Nove TV imala je bonus želju, a to je kiša, jer je danima nema.

Đorđe kaže kako u posljednjih 20 godina koliko je u Veroni, nikad nije vidio tako suhu rijeku, a prošlo je i puno vremena bez kiša.

Voda se smije koristiti u domaćinstvu i za higijenu. Ne smije za bazene i zalijevanje vrta ispred kuće. Gradske fontane su bez vode. Sve osim one na glavnom trgu.

Gradska vlast se zbog nje našla na udaru kritika. Brani se uz objašnjenje da je to nezaobilazna turistička atrakcija. Ipak, građane koji troše vodu na bazene ili pranje auta kažnjava s 500 eura.

Ekipa Dnevnika Nove TV otišla je i do poljoprivrednika u selo San Pietro in Cariano. Osim krajolika koji oduzima dah, oduzima ga i vrućina. Šteta se vidi na lozi i maslinama.

Naišli su na Flavija, koji je bio zabrinut. Zemlja je posve suha. Ako se nastavi ovako, kaže, morat će se odreći ploda da spasi lozu.

"Jer je važno sačuvati biljku. Ako sve bude dobro, dogodine ćemo imati novo grožđe, ali ako biljka uvene, morat ću zasaditi nove i plod ću imati tek nakon dvije, tri ili četiri godine", poručuje Flavio.

Grožđe, jabuke, rajčice, sve to uvozimo iz Italije, pa bi ova priča mogla dodatno udariti i naše novčanike.

Rijeka Po na nekim dijelovima presušila

"Razmjere suše najbolje pokazuje rijeka Po, koja je na povijesno niskoj razini. Zimi i za vrijeme obilnih padalina, razina rijeke ide i do petnaest metara iznad", kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Na nekim dijelovima rijeka Po je presušila, ali je zato otkrila svojevrsne dvije turističke atrakcije, a to su dva broda iz Drugog svjetskog rata. Stanovnici su znali da se brodovi nalaze na tom mjestu, no nikada ih nisu mogli vidjeti jer razina rijeke nikada nije bila tako niska. Mogli su vidjeti samo pramac većeg broda.
Stiglo je i dosta turista koji su došli vidjeti ta dva broda.

Pročitajte i ovo Suša, ilustracija Dugotrajna suša Na korak do redukcije vode: Zabranili pranja automobila, tuširanja na plaži, punjenje bazena, zatvorili fontane i javne česme...

Pročitajte i ovo Termometar PROBLEMI U CIJELOJ EUROPI Toplinski val donio sa sobom požare, sušu i gospodarske probleme: "Srpanj i kolovoz bit će zastrašujući..."

Farmeri su jako zabrinuti, žale se da krave daju i do trideset posto manje mlijeka zbog velikih vrućina. Kažu da će 30 do 40 posto biti manji urod žitarica i kukuruza, nakon rata u Ukrajini otkako je porasla cijena goriva i energenata, neki od njih zabrinuti su, jer ne znaju ni kako će platiti zakup zemljišta.

Svi iščekuju što će donijeti idući dani, meteorolozi nemaju baš optimistične prognoze. Strahuju i da bi naglo mogle nastupiti obilne oborine, što opet nije dobro. Kažu da bi bila najbolja umjerena kiša.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene