Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tvrdnja da mobiteli pospješuju rast kancerogenih stanica digla je pravu buru, posebno među roditeljima.


No postoje stručnjaci koji tvrde da i u ovom slučaju treba biti umjeren i razuman, a moguće zdravstvene probleme od mobilnih uređaja izbjeći razumnom upotrebom. Svjetska zdravstvena organizacija najnovijom je objavom o zračenju mobitela izazvala pravu buru.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Povijesna rezolucija: Pandemija je pokazala nedostatke WHO-a, donesena bitna odluka Prosvjed liječnika ispred WHO-a Veliki prosvjed liječnika: ''Pandemija će završiti, ali ne postoji cjepivo protiv druge opasnosti koja nam prijeti''

'Da bi se to izbjeglo, naravno treba skratiti telefoniranje. Pogotovo treba educirati mame da ne smiju sa svojom djecom razgovarati 15 minuta', kaže Korado Korlević. Pisanje poruka mnogo je bezazlenije. Korištenje slušalica i blootooth uređaja također. Posebno oprezni trebaju biti oni najmlađi.
Stručnjaci pak tvrde bura se podigla bez potrebe jer pravih dokaza još nema. 'Dosadašnje istraživanje naravno da se djelomično ograđuje zbog osjetljivosti teme i donosi tu formulaciju može imati negativne posljedice, ali nitko nije rekao ima negativne posljedice', uvjeren je Voditelj katedre za komunikacijske sustave Tehničkog fakulteta u Rijeci Miroslav Joler.

No da mobiteli zrače nije upitno, baš kao i mnoštvo drugih predmeta kojima smo u današnje doba okruženi. 'Mi smo na par mjesta našli prigušnice javne rasvjete koje su zračile daleko više nego bilo što drugo a nakačene su na zid kuće i s druge strane netko ima glavu i spava na metar udaljenosti od toga', kaže Korlević. Od zračenja dakle ne možemo pobjeći, a od mobitela čini se i ne želimo.

'Danas su mobiteli i dojavljivači u slučaju, odnosno lokatori za slučaj nezgode tako da treba odvagnuti stvarno koristi i nepovoljne efekte', kaže Joler. Dakle loptica je sada na nama. Mobitel ili ne mobitel pitanje je sad!