Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstariji živi organizam na planeti

Oživjeli bakteriju staru 120 tisuća godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su iz sna dugog 120 tisuća godina probudili bakteriju, koja je cijelo to nevjerojatno dugo vrijeme hibernirala duboko pod ledenim pokrovom Greenlanda.

Ovaj eksperiment, kakvog se vjerojatno može naći još samo u pokojem znanstveno-fantastičnom filmu, ima za cilj istražiti moguće odgovore na pitanja o postanku života na drugim planetama. Ljubičasto smeđa bakterija koju su znanstvenici otkrili i koju su nazvali Herminiimonas glaciei, počela se razmnožavati, nakon što su je znanstvenici vrlo polako zagrijavali tijekom perioda od čak 11 mjeseci.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE Ovo je jedna od najveće globalne prijetnje: "Povećavaju stopu rasta bakterija i brzinu razvoja gena otpornih na antibiotike" Puno toga liječimo antibioticima, a ne bismo trebali - 5 ZANIMLJIVI PODACI Gutamo ih kao ludi, plaćamo ih sve skuplje, a najčešće uzalud: Hrvati ne znaju s antibioticima

Eksperiment nije opasan po ljude, tvrde znanstvenici, navodeći kako bakterija nije štetna za ljudski organizam, što je dobra vijest, jer je ta baterija zapravo toliko mala, da prolazi kroz sve zaštitne filtere, koji se koriste u laboratorijima i bolnicama. Ova bakterija pripada rijetkoj vrsti ultramikro bakterija, koje žive u najekstremnijim uvjetima, a znanstvenici su je izvadili s dubine od tri kilometra u ledu.

'Takva ekstremna hladnoća i uvjeti, najbliži su ekstremnim uvjetima koji se mogu naći u svemiru i koji bi mogli sadržavati vanzemaljski život', kazala je medijima dr. Jennifer Loveland-Curtze, koja predvodi tim znanstvenika s državnog sveučilišta Pennsylvania. 'Ove ekstremno niske temperature mogu sačuvati stanice čak i na periode od nekoliko milijuna godina', dodala je Loveland.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene