Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici odali počast nozi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noga, a ne ruka ljudski je organ s najvećim dostojanstvom, u čemu su se složili anatomi, liječnici i evolucionisti koji su se ovog tjedna okupili na konferenciji Društva za ljudsku biometriju.

Ustvari, premda nitko ne može zanijekati iznimnu okretnost ljudske ruke u anatomskom smislu, od freska u Lascauxu preko mnoštva nezaobilaznog oruđa i sprava, ona je tek malo "usavršen" organ sa zrakasto raspoređenih pet prstiju, kako kaže paleoantropologinja Yvette Deloison.

Pročitajte i ovo Anton Tus očekuje se pojačana buka U Zagrebu se očekuje buka: U počast preminulom generalu letjet će MIG-ovi Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti

Upravo proučavajući ruku nekadašnjih hominida znanstvenici su zaključili koliko je noga drukčija i važna.

Dakako, kaže Deloison, naše stopalo čine isti dijelovi kao u majmuna: tarzalne i metatarzalne kosti te prsti. No njegovi mišići nemaju istu zadaću: palac omogućuje majmunu da uhvati granu poput hvataljke, dok je kod čovjeka atrofirao i ne služi više ničemu.

Premda okamine Homo habilisa (prvi čovjek koji je živio prije dva milijuna godina) dopuštaju mogućnost da se takav pokret mogao izvesti, znanstvenici na temelju funkcionalne anatomije ljudskog stopala ne mogu zaključiti kako se ono razvijalo od majmuna koji su se penjali po stablima do dvonožnog čovjeka. Nedvojbeno potječemo od primata koji su već hodali na dvjema nogama, ističe Deloison.

Premda su dvonožni gmazovi živjeli prije gotovo tristo milijuna
godina, njihov hod nema ništa zajedničko s čovječjim, kaže belgijski kirurg Marc Libotte.

Ljudski koraci usto su neobično štedljivi s energijom, budući da je "vrećica kikirikija dovoljna za višesatno hodanje", ističe taj stručnjak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene