Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici: Gluplje muhe dulje žive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što su muhe gluplje, veća je mogućnost da će dulje živjeti, ustvrdili su znanstvenici iz jednog švicarskog laboratorija, što navodi na zaključak da povećana aktivnost moždanih stanica utječe na opću životnu energiju.

Profesori iz Odjela za ekologiju i evoluciju Sveučilišta u Lausannei, Tadeusz Kawecki i Joep Burge ustvrdili su "negativnu povezanost između rada na poboljšanju kapaciteta pri stjecanju vještina i uvjetovanih refleksa muhe te njezina životnog vijeka", stoji u priopćenju koju je objavila institucija. Znanstvenici su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu "Evolucija".

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon pada dvojice dilera Sud predmete iz ilegalnog laboratorija marihuane podijelio fakultetu i školama: "Bit će im od koristi" Slika nije dostupna Prosječan vijek Kućni ljubimci žive sve dulje

Muhe su znanstvenici podijelili u dvije skupine - jednoj su planirali poboljšati kapacitet stjecanja 'vještina i učenja' na način da ih nauče povezati miris hrane s njezinim okusom, bez obzira sviđao im se on ili ne. Nakon 30, 40 naraštaja muha, znanstvenici su 'proizveli' insekte koji su, koliko god to nevjerojatno zvučalo, uspjele nešto naučiti i dulje pamtiti, za razliku od druge skupine muha koja je živjela uobičajenim načinom života koji traje prosječno između 50 i 60 dana.

Na kraju su zaključili da su muhe koje su 'odgajali i podučavali' postale inteligentije, no to ih je stajalo životnoga vijeka. Zaključili su da je prva skupina 'inteligentnijih' muha, uslijed aktivnosti neurona, živjela kraće. "To bi moglo objasniti zbog čega muhe, poput većine drugih životinja, nisu gotovo uopće razvile neuronske kapacitete", zaključili su znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene