Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne samo da majke blizanaca žive dulje već su najčešće i starije od drugih majki tijekom posljednje trudnoće, pauza između dvije trudnoće im je kraća, a na kraju imaju najčešće imaju i više djece od majki koje rađaju samo po jedno dijete, pokazala je studija provedena na Sveučilištu u Utahu.


Autori napominju kako život ne produljuje samo rođenje blizanaca, već da žene koje su zdravije imaju veće šanse da dobiju blizance. 'Neće vas jačim i zdravijim učiniti rođenje blizanaca, no zdravije žene češće imaju blizance prirodnim putem. Mi smo došli do zaključka da žene koje rode blizance prirodnim putem žive dulje i plodnije su', kazala je znanstvenica Shannen Robson.

Vezani članci U kući u Donjoj Bistri pronađena tijela majke i djeteta U kući na području Zaprešića pronađena tijela majke i djeteta, policija sumnja na nasilnu smrt: "Mještani su u šoku" Slika nije dostupna VIDEO Blizanci rođeni s razmakom od 24 dana

Voditelj studije, demograf Ken R. Smith, i njegov tim koristili su podatke za 58.786 žena rođenih u državi Utah između 1807. i 1899. godine kada nije bilo umjetne oplodnje. 4.603 žene su rodile minimalno jedan par blizanaca, a njih 54.183 su rađale jedno po jedno dijete. 'Ovih 4.603 majki, to je do sada najveći uzorak ikad analiziran, čak je 18 puta veći od svih koje smo do sada imali prilike proučavati'.

Blizanačke trudnoće su se češće događale fizički snažnijim ženama. Stoga je moguće, kaže se u studiji, kako se radi o evolucijskoj prilagodbi koja zdravim majkama povećava izglede za prosljeđivanje njihovih zdravih gena. Naravno, i genetika je bitan faktor - žene čije majke ili bake su imale blizance imaju povećanu mogućnost dobitka istih, od onih majki u čijim obiteljima to nije bio slučaj. 

Dostupni podaci pokazuju kako blizanačke trudnoće koje nisu rezultat medicinski potpomognute oplodnje čine tek 0,6 posto poroda u Aziji, 1-2 posto poroda u Europi i SAD-u, te čak 4 posto poroda u Africi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju