Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika i susjedna nam galaksija Andromeda širi se na način da proždire zvijezde drugih galaksija, pokazalo je istraživanje znanstvenika.


Međunarodni tim znanstvenika, kartirajući tu veliku galaksiju, otkrio je unutar nje zvijezde koje su prema njihovom mišljenju zapravo 'ostaci minijaturnih galaksija', a njihovo istraživanje objavljeno je u novom broju časopisa Nature. iako se već prije nagađalo o tome da veće galaksije 'proždiru' manje, detaljna studija ovog tima znanstvenika potkrijepljena je i slikama, koje to dokazuju.

Rubni dio Andromede po prvi put detaljno kartiran

Vezani članci Alberto Sanchez Gomez Strava u Španjolskoj: Mladić zadavio majku pa njezino tijelo raskomadao i pojeo, hranio i psa Voštane figure (Foto: izismile.com) Možete li pogoditi na koga bi ove voštane figure trebale sličiti?

Njihovo istraživanje predviđa kako bi velike galaksije trebale biti okružene ostacima manjih galaksija, koje su konzumirale, a znanstvenici su po prvi puta kartirali rub Andromede u detalje. Ono što su otkrili jesu zvijezde, koje nisu mogle nastati unutar Andromede, zbog putanje njihove orbite. 'Kad primijetite nakupinu zvijezda toliko udaljenu od središta galaksije i koje imaju istu orbitu, znate da one tu nisu mogle biti oduvijek', objasnila je Pauline Barmby, astronomkinja sa sveučilišta Western Ontario.

Ruku pod ruku

Andromeda je od Zemlje udaljena oko 2,5 milijuna svjetlosnih godina i još se uvijek širi, tvrde znanstvenici, a primijetili su i niz zvijezda male galaksije Triagulum, koja se nalazi vrlo blizu Andromede, kako se odvajaju prema toj gigantskoj galaksiji. 'U konačnici te bi se dvije galaksije mogle i u potpunosti stopiti. ironično, ali formiranje galaksija i njihovo uništenje, čini se, idu ruku pod ruku', rekao je dr. Scott Chapman sa Instituta astronomije u Camridgeu.