Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljači putem interneta češće napadaju žene

Zlostavljanje putem interneta opasnije od klasičnog bullyinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žrtve cyberbullyinga više pate jer su zlostavljačima 'izložene' 24 sata dnevno te zbog javne prirode ovakvog oblika zlostavljanja

 Istraživanje koje je provedeno među studentima u Južnoj Koreji pokazalo je da je čak 36 posto ispitanih najmanje jednom bilo zlostavljano putem interneta tijekom prošle godine. Takvi studenti često imaju problema s oporavljanjem od negativnih efekata cyberbullyinga te se zbog toga osjećaju usamljeno, tužno, bespomoćno i frustrirano.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlostavljanje u Srbiji Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini" Cyberbullying, ilustracija - 1 Pravo na mišljenje nije pravo na uvredu Kada je postalo normalno brutalno vrijeđati druge? Problem koji ima tragične posljedice: "Prvo dolazi nepovjerenje, panični napadaji, pa depresija"

Problem kod ovakvog oblika zlostavljanja jest što su žrtve izložene zlostavljačima 24 sata dnevno te 'javna priroda' bullyinga jer na internetu su svima dostupne laži i vrijeđanje koje zlostavljači pišu o svojim žrtvama.

Prema pisanju Telegrapha, oko 40 posto žena postalo je žrtvama ovakvog oblika zlostavljanja nakon dogovorenih 'online spojeva', a dvadeset posto zlostavljača žrtve uhodi putem društvenih mreža.

Prema riječima psihologinje Elizabeth Carll iz APA Media Psychology Divisiona, stalkeri sve više koriste moderne tehnologije za praćenje i uznemiravanje svojih žrtava te je jedna od četiri žrtve zlostavljanja prijavila neki od oblika cyberbullyinga, poput prijetećih mailova ili instant poruka.

Takav oblik zlostavljanja može izazvati, pored straha, i noćne more te poremećaje u spavanju i ishrani, a simptomi povezani sa cyberstalkingom i tzv. e-zlostavljanjem često su intenzivniji u odnosu na klasično zlostavljanja 'licem u lice' te je njihov utjecaj jači 'zbog mogućnosti 24-satnog tj. svakodnevnog zlostavljanja, nemogućnosti bijega na sigurno mjesto te globalnog pristupa takvim informacijama'.

Carll je dodala da su svake godine u SAD-u čak 850 tisuća ljudi – većinom žena, žrtve online bullyiniga. No, tehnologiju je moguće okrenuti i protiv zlostavljača pa daje primjer potencijalne aplikacije koja bi obavještavala žrtve o poziciji njihova zlostavljača tj. koja bi ih obavještavala da se nalaze u njihovoj blizini – takva bi aplikacija doslovno mogla spasiti živote.

Apelira i na policiju i socijalne službe koji bi također trebali koristiti razne online alate i ostale 'elektronske metode' kako bi spriječili zlostavljanje putem mreže i pronašli zlostavljače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene