Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dalekoj prošlosti Venera je bila prekrivena oceanima, ali umjesto da na njoj nastane život, ona se pretvorila u užarenu peć čiju atmosferu, koju od travnja 2006. ispituje europska sonda Venus Express, čini 96,5 posto ugljikova dioksida.


Na površini zvijezde Danice, srodne našem modrom planetu po masi i po veličini, vlada temperatura veća od 450 stupnjeva Celzijevih.

Vezani članci Slika nije dostupna Nove spoznaje o najvećoj božici ljepote ostavljaju bez teksta Slika nije dostupna Otkriveno nešto neobjašnjivo u atmosferi Venere

"Voda koja je nekad postojala na Veneri jednostavno je isparila. U njezinoj atmosferi još postoje tragovi vode i još možemo promatrati kako teče taj proces", kazao je Hakan Svedhem, istraživač u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA).

U početku, "vjerojatno zato što je Venera bliža Suncu (108 milijuna kilometara je udaljena od Sunca, a Zemlja 149 milijuna), atmosfera je bila vruća, prema tome i zasićenija vodenom parom, čiji je staklenički efekt još jači od efekta CO2", dodaje Svedhem koji ovog tjedna u britanskom časopisu Nature objavljuje niz napisa o Veneri.

Venera, koju je od 1962. istraživalo više od 30 sonda, nije ni
izdaleka otkrila sve svoje tajne: debeo sloj oblaka sumporne kiseline, vjerojatno vulkanskog podrijetla, dosad je onemogućavao da se načine dobre snimke njezine atmosfere i površine.

Zahvaljujući primjeni drugog dijela svjetlosnog spektra, Venus Express "danas može izraditi trodimenzionalnu kartu Venerine atmosfere koja nam doista omogućuje da puno bolje nego prije shvatimo vremenske uvjete i vjetrove" na tom planetu, dodao je Svedhem.