Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zašto se Venera toliko razlikuje od Zemlje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dalekoj prošlosti Venera je bila prekrivena oceanima, ali umjesto da na njoj nastane život, ona se pretvorila u užarenu peć čiju atmosferu, koju od travnja 2006. ispituje europska sonda Venus Express, čini 96,5 posto ugljikova dioksida.

Na površini zvijezde Danice, srodne našem modrom planetu po masi i po veličini, vlada temperatura veća od 450 stupnjeva Celzijevih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jupiter, Venera i Mars SPEKTAKL NA NOĆNOM NEBU Planetarni fenomen bit će vidljiv golim okom Slika nije dostupna 3D rekonstrukcija Nove spoznaje o najvećoj božici ljepote ostavljaju bez teksta

"Voda koja je nekad postojala na Veneri jednostavno je isparila. U njezinoj atmosferi još postoje tragovi vode i još možemo promatrati kako teče taj proces", kazao je Hakan Svedhem, istraživač u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA).

U početku, "vjerojatno zato što je Venera bliža Suncu (108 milijuna kilometara je udaljena od Sunca, a Zemlja 149 milijuna), atmosfera je bila vruća, prema tome i zasićenija vodenom parom, čiji je staklenički efekt još jači od efekta CO2", dodaje Svedhem koji ovog tjedna u britanskom časopisu Nature objavljuje niz napisa o Veneri.

Venera, koju je od 1962. istraživalo više od 30 sonda, nije ni
izdaleka otkrila sve svoje tajne: debeo sloj oblaka sumporne kiseline, vjerojatno vulkanskog podrijetla, dosad je onemogućavao da se načine dobre snimke njezine atmosfere i površine.

Zahvaljujući primjeni drugog dijela svjetlosnog spektra, Venus Express "danas može izraditi trodimenzionalnu kartu Venerine atmosfere koja nam doista omogućuje da puno bolje nego prije shvatimo vremenske uvjete i vjetrove" na tom planetu, dodao je Svedhem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene