Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tržište iznenađeno

Zašto je zapravo Google kupio Motorolu Mobility?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je kupio Motorolu zbog velikog broja patenata koje ova kompanija posjeduje kako bi se mogli uspješnije obraniti od tužbi Microsofta i Applea

Jučerašnja vijest kako je Google kupio Motorolu Mobility za 12,5 milijardi dolara iznenadila je čak i dobre poznavatelje IT tržišta jer ovog puta nije bilo nikakvih naznaka ili glasina o tome da bi moglo doći do akvizicije, a posljednje informacije vezane uz Motorolu govorile su da ova kompanija razmišlja o korištenju mobilnih Windowsa kao operativnog sustava za svoje buduće pametne telefone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi zaradio 78,4 milijuna dolara FOTO Ovo su najplaćeniji direktori! Slika nije dostupna Tehnološki milijarderi Oni svoje bogatstvo NEĆE ostaviti potomcima, već će ga donirati!

Odmah nakon objave ove vijesti brojni su analitičari dali svoje viđenje situacije pokušavši odgovoriti na pitanje zašto je Google dao toliko novca za ovu kompaniju i time navukao na sebe bijes brojnih partnera koji koriste Android. Većina njih slaže se da se glavni razlog nalazi u – patentima.

Naime, u posljednje vrijeme stalno čitamo o tužbama vezanim uz patentna prava i njihovo kršenje, a tu Google i Android ne stoje najbolje jer je mnogo tužbi usmjereno baš protiv njih. Motorola je, s druge strane, vlasnik tisuća različitih patenta od kojih su mnogi vezani upravo uz mobilnu tehnologiju te će se ovim potezom Google moći bolje obraniti od napada Applea i Microsofta. Isto je napisao i Larry Page na svom blogu rekavši da će Google 'akvizicijom Motorole povećati konkurentnost te će ojačati patentni portfolio, čime će bolje zaštititi Android od prijetnji Microsofta, Applea i drugih kompanija'.

No, iako će ovo olakšati Googleovu situaciju vezanu uz sve tužbe, kupovina Motorole Mobility neće riješiti sve njihove probleme vezane uz patente jer su Microsoft i Apple tužili i Motorolu oko patenata, dok je Motorola podigla tužbu protiv Microsofta.

Još jedan od mogućih razloga zbog kojih je Google odlučio kupiti ovu kompaniju jest integracija hardvera i softvera, dakle potpuna kontrola nad dizajnom i proizvodnjom smartphonea i operativnog sustava koji pogoni te telefone – Apple je sa svojim iPhoneom i iOS-om pokazao koliko kontrola nad cjelokupnim sustavom može biti uspješna.

Jedan dio analitičara smatra da je ovime Google htio ojačati poziciju Androida na tržištu u odnosu na Microsoft i njihov Windows Phone operativni sustav koji bi sljedećih godina trebao zauzeti dobar dio smartphone tržišta te postati konkurentan Androidu i iOS-u.

Također, mnogi se pitaju hoće li ovaj Googleov potez alarmirati Ballmera i ekipu u Microsoftu da napravi ono o čemu se ranije već pisalo – kupi Nokiju (neki čak spominju i Research In Motion), čime bi i oni preuzeli potpunu kontrolu nad hardverom i softverom mobilnih Windowsa.

Još jedna od teorija jest da će, s obzirom da Motorola Mobility divizija proizvodi set top box uređaje, profitirati i Google TV koji će s Motorolinim iskustvom i tehnologijama dobiti novi zalet na tržištu.

Hoće li Google zažaliti zbog ove akvizicije?

No, u brojnim analizama koje su preplavile mrežu, velik broj novinara i IT stručnjaka napominje da je Google ovim potezom razbjesnio svoje brojne partnere koji rade pametne telefone na Androidu.

Iako su Googleovci rekli da će ovaj operativni sustav ostati otvorena platforma te da će nastaviti suradnju sa svim dosadašnjim partnerima, dok će Motorolom upravljati kao izdvojenom divizijom, činjenica je da su preko noći postali konkurenti svim svojim dosadašnjim partnerima.

Tako će se kompanije poput HTC-a, Samsunga i drugih uvijek pitati hoće li Google iskoristiti novu poziciju da u budućnosti sve novitete vezane uz Android predstavi upravo na Motorolinim telefonima, odnosno hoće li se u budućnosti favorizirati Motorola u odnosu na ostale kompanije.

Ako do toga zaista i dođe, HTC i Samsung mogli bi se više okrenuti Microsoftu i njegovom operativnom sustavu i izbacivati više telefona koji će raditi na mobilnim Windowsima, no s obzirom na uspješnu prodaju njihovih Androida, sigurno je da ne mogu napustiti Googleovu platformu. Još jedna potencijalno loša stvar vezana uz ovu akviziciju jest i što Google sada ulazi na tržište prodaje hardvera koje je u potpunosti drugačije u odnosu na ono na što su u ovoj kompaniji navikli.

Tako na GigaOM blogu kažu da je proizvodnja hardvera vezana uz 'nabavne lance, naručivanje komponenti, tvornice i fizičku distribuciju' – sve u čemu Google nema iskustva, a ne treba izostaviti niti činjenicu da je Google ovom akvizicijom dodao čak 19 tisuća novih zaposlenika, čime se ukupan broj zaposlenih u ovoj kompaniji povećao za čak 60 posto.

S obzirom da je nakon objave akvizicije cijena Googleove dionice lagano smanjena, čini se da investitori nisu baš sto posto uvjereni da je ova akvizicija tako dobar posao.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene