Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici tvrde da žabe imaju sposobnost detektiranja potresa 'danima' prije nego se zaista dogodi. Tako je i prošle godine uoči razornog potresa u L’Aquili zabilježena masovna seoba žaba.


Navodno su 'obične' žabe 'povukle' na 74 kilometra udaljenosti od epicentra potresa u L’Aquili, koji je bio jačine 6.4 stupnjeva te je prouzročio velika razaranja u regiji. Talijanski su biolozi svoja zapažanja objavili u Journal of Zoology

Vezani članci Ilustracija Potres magnitude 4,7 pogodio Albaniju Monografija zagrebačkih vatrogasaca - 3 "U vatri potresa": Objavljena monografija u čast junačkom radu zagrebačkih vatrogasaca

Dr. Rachel Grant s Otvorenog sveučilišta u Velikoj Britaniji proučavala je žabe u Italiji prije, za vrijeme i nakon razornog potresa. Na vlastito iznenađenje otkrila je da je pet dana prije potresa 96% mužjaka žaba napustilo jezero San Ruffino, unatoč činjenici da su bili usred sezone parenja.

Također je uočila da su sve vrste žaba potpuno nestale s tog područja 3 dana prije potresa, što doslovno znači da su čitave kolonije žaba otišle na sigurno mjesto prije razaranja.

Neki znanstvenici misle da žabe možda osjećaju opasne potrese iz poremećaja u ionosferi, jednom od slojeva atmosfere. U čitavoj je priči neobično i to što se ionosfera nekada povezivala s potresima nekoliko dana prije nego su se dogodili.

'Naše otkriće ukazuje da su žabe u stanju osjetiti pred-seizmičke promjene, kao što je oslobađanje plinova i nabijenih čestica te to koriste kao svojevrsni oblik uzbunjivanja od potresa', kaže dr. Grant.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju