Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici tvrde da žabe imaju sposobnost detektiranja potresa 'danima' prije nego se zaista dogodi. Tako je i prošle godine uoči razornog potresa u L’Aquili zabilježena masovna seoba žaba.


Navodno su 'obične' žabe 'povukle' na 74 kilometra udaljenosti od epicentra potresa u L’Aquili, koji je bio jačine 6.4 stupnjeva te je prouzročio velika razaranja u regiji. Talijanski su biolozi svoja zapažanja objavili u Journal of Zoology

Vezani članci Obnova u Zagrebu: Startali mobilni timovi - 1 S radom krenuli mobilni timovi koji građanima pomažu ispuniti obrasce za obnovu oštećenih objekata Građani kontejnera u Banovine izrugani, stižu im računi - 5 Stanovi im razrušeni u potresu, ali računi za pričuvu i dalje stižu: "Zašto bih platila ako će se zgrada srušiti? Ne želim da me prave budalom"

Dr. Rachel Grant s Otvorenog sveučilišta u Velikoj Britaniji proučavala je žabe u Italiji prije, za vrijeme i nakon razornog potresa. Na vlastito iznenađenje otkrila je da je pet dana prije potresa 96% mužjaka žaba napustilo jezero San Ruffino, unatoč činjenici da su bili usred sezone parenja.

Također je uočila da su sve vrste žaba potpuno nestale s tog područja 3 dana prije potresa, što doslovno znači da su čitave kolonije žaba otišle na sigurno mjesto prije razaranja.

Neki znanstvenici misle da žabe možda osjećaju opasne potrese iz poremećaja u ionosferi, jednom od slojeva atmosfere. U čitavoj je priči neobično i to što se ionosfera nekada povezivala s potresima nekoliko dana prije nego su se dogodili.

'Naše otkriće ukazuje da su žabe u stanju osjetiti pred-seizmičke promjene, kao što je oslobađanje plinova i nabijenih čestica te to koriste kao svojevrsni oblik uzbunjivanja od potresa', kaže dr. Grant.