Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo istraživanje

Vladavinu dinosaura omogućile su vulkanske erupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intenzivna vulkanska aktivnost omogućila je dinosaurima da prije nekih 200 milijuna godina postanu 'gospodari' Zemlje, proizlazi iz posljednje znanstvene studije.

Njihova je dominacija trajala punih 135 milijuna godina, kada ih je, kako se vjeruje, prije 65 milijuna godina s lica zemlje 'zbrisao' udar asteroida ili kometa. I dok se znanstvenici većinom slažu oko teorije njihova izumiranja nakon kataklizmičkog udara, prilična su neslaganja i nejasnoće što je dinosaurima omogućilo dominaciju kroz to golemo povijesno razdoblje. Prema istraživanju tima znanstvenika iz SAD-a i Tajvana, objavljenog u stručnom časopisu PNAS, tu dominaciju omogućile su intenzivne erupcije vulkana, što je dovelo do drastične promjene klime i izumiranja njihove konkurencije.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

Znanstvenici su do tog zaključka došli proučavajući sedimente biljaka u slojevima zemlje u kojima su ti ostaci povezani s lavom. Tragovi lave upućuju na vrijeme kraja Trijasa, kada je izumrlo 50 posto tetrapoda na kopnu, 50 posto biljaka, ali i 20 posto života u moru. Znanstvenici su do otkrića došli proučavajući izotope ugljika u sedimentima te su analizom tih izotopa zaključili da ukazuju na vrlo izražen 'efekt staklenika' u to doba. 'Svi ti događaji i procesi poklapaju se s velikim izumiranjem, a sve se odvijalo tijekom nekoliko desetaka tisuća godina jake vulkanske aktivnosti i golemih poplava lave', rekla je Jessica Whiteside sa Sveučilišta Brown.

Ipak, znanstvenici nemaju odgovor na pitanje zašto su te događaje i uvjete preživjeli dinosauri, ali ni zašto je situacija bila tako neizdrživa za mnoge druge organizme. Whiteside ne isključuje da se u slučaju dinosaura radi o 'pukoj sreći'. Sigurno je, pak, da su tada izumrli dinosaurovi najveći konkurenti, bića slična krokodilima, s kojima su se borili za prevlast u vrijeme Trijasa.

Inače, teorije koje povezuju vulkansku aktivnost s masovnim izumiranjem u to vrijeme već su postojale, ali do sada nisu provedeni eksperimenti na stijenama koji bi povezali te tri pojave - vulkansku aktivnost, izumiranje i anomalije izotopa ugljika. Inače, stijene koje su znanstvenici izučavali nalaze se na području na kojem je došlo do najvećeg izlijevanja kobaltne vulkanske mase u cijelom Sunčevom sustavu. O kakvoj se poplavi lave radi, najbolje govori podatak da se lava razlila na površinu od 9 do 11 milijuna četvornih kilometara, što je gotovo trećina površine Mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene