Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješen misterij Saturnovog prstena

VIDEO: Prsten B na Saturnu ponaša se kao galaksija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već se dugo vremena zna kako Saturnovi prstenovi ne formiraju idealne kružnice, a najjači dokaz u tom smislu snimila je NASA-ina letjelica Cassini, prilikom ulaska u orbitu tog planeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za bonus probajte pogoditi i mjesec FOTO Možete li pogoditi kojem planetu pripada ova tamna strana? Slika nije dostupna Nitko ne zna kako je nastao FOTO - ČUDO NA TITANU: Astronomi snimili 'čarobni otok' koji je u trenu nestao

Cassini je usput riješio i velik misterij masivnog prstena B, koji je znanstvenike zbunjivao vertikalnim strukturama na svojem rubu i drugim čudnim pojavama. Zahvaljujući Cassiniju, znanstvenici su otkrili uzrok tih pojava na prstenu B, a taj je da se čitava regija oko prstena ponaša poput spiralne galaksije.

>> VIDEO: Impresivne boje aura Saturna

'Pronašli smo ono čemu smo se i nadali, kad smo lansirali Cassinija prije 13 godina te smo dobili živu sliku mehanizama, koji ne samo da oblikuju Saturnove prstenove, već i same galaksije', istaknula je Carolyn Porco, voditeljica tima za izradu fotografija na projektu Cassini, prenosi universetoday.com.

Mini Mliječna staza

Prsten B je i najdinamičniji Saturnov prsten, a ponaša se, kako su utvrdili i sami iznenađeni znanstvenici, poput minijaturne verzije naše galaksije Mliječne staze. Ono što su znanstvenici otkrili tijekom posljednje četiri godine i nakon pregleda tisuća fotografija prstena B, jest da taj prsten oblikuju još najmanje tri dodatna, neovisno rotirajuća vala, ili oscilacije, koje iskrivljuju sam rub tog prstena.

Ti valovi kreću se prstenom različitim brzinama, a čestice samog prstena, svojim ih sporadičnim kretnjama dodatno 'hrane', odnosno pojačavaju. u tom neprekinutom procesu, stvaraju se vidljiva iskrivljenja i valovi na Saturnovom prstenu B. Zanimljivo je kako te oscilacije nisu uzrokovane niti jednim od Saturnovih mjeseca, već su nastale spontano, jer je gustoća prstena dovoljno velika, a njegov rub dovoljno oštar da bi se valovi odbijali nazad.

U priloženim videima pogledajte kako to zapravo izgleda.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene