Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimila letjelica Cassini

VIDEO: Impresivne boje aura Saturna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saturnove aurore privlače svojim impresivnim spektrom boja. Kako bi ih razumijeli, znanstvenici su u dvodnevnom periodu snimili video i fotografije infracrvenim instrumentom, koji se nalazio na NASA-inoj letjelici Cassini.

Fenomen aurore varira tijekom dana, koji na Saturnu traje 10 sati i 47 minuta. 'Saturnove aurore su veoma kompleksne i tek smo počeli raditi na razumijevanju uključenih faktora. Ova studija će omogućiti da bolje razumijemo što kontrolira promjene u njihovom izgledu', rekao je Tom Stallard, vodeći znanstvenik na tom projektu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za bonus probajte pogoditi i mjesec FOTO Možete li pogoditi kojem planetu pripada ova tamna strana? Slika nije dostupna Nitko ne zna kako je nastao FOTO - ČUDO NA TITANU: Astronomi snimili 'čarobni otok' koji je u trenu nestao

Fragmenti solarnog vjetra su usmjeravani kroz Saturnovo magnetsko polje prema polovima planeta, gdje uzajamno djeluju plinovi (plazma) u atmosferi i emitiraju svijetlo. No, na Saturnu auroru mogu uzrokovati i elektromagnetski valovi izazvani kada mjesec prolazi kroz plazmu koja ispunjava Saturnovu magnetosferu, piše NASA.

>> VIDEO: Snimljene Saturnove aurore

'Razumijevanje aurore zahtijeva jako puno promatranja, što može biti teško', dodao je Stallard. On i njegovi kolege su dosada prošli oko 1000 fotografija od 7000 dostupnih. Misija letjelice Cassini zajednički je pothvat NASA-e, Europske svemirske agencije i Talijanske svemirske agencije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene