Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Valovi vrućine na Mediteranu u budućnosti još smrtonosniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrtonosni valovi vrućine u području Mediterana, poput onih koji su 2003. odnijeli oko 18.000 života, mogli bi postati uobičajeni u stoljeću u kojemu živimo ukoliko se trend emisije stakleničkih plinova i dalje nastavi, izvijestili su znanstvenici Sveučilišta Purdue iz Indiane, objavivši rezultate svojih istraživanja u stručnom časopisu Geophysical Research Letters.

Broj opasno vrućih dana u mediteranskoj regiji, koja uključuje dijelove Europe, Afrike i Bliskog istoka mogao bi se povećati čak i za 500 posto, smatraju znanstvenici, ističući kako bi najveći porast, kada je riječ o ekstremno visokim temperaturama mogla imati Francuska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plavo partnerstvo Osnovan je fond za spas Mediterana: Bit će aktiviran za mjesec dana i ima važan cilj Slika nije dostupna Vrućine i sparine Vrh toplinskog vala: U Rijeci izmjerena 42 stupnja!

Za utjehu, znanstvenici kažu kako bi smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo opasne vruće dane učiniti 50 posto manje intenzivnima. Podsjetili su kako je tijekom 2003. u Francuskoj od posljedica iznimno visokih temperatura praćenih velikom vlagom umrlo 15.000 ljudi, a oko 3.000 u Italiji.

Analizom podataka, dr. Noah Diffenbaugh i kolege sa Sveučilišta u Indijani ustvrdili su da globalno zatopljenje znatno povećava ljetne temperature, koje su u uskoj vezi s povećanom smrtnošću stanovništva. Temperature, koje u posljednjih nekoliko ljetnih mjeseci smatramo najvišima, prema njihovu predviđanju postat će najnižima tijekom ljetnih perioda koja nam predstoje u budućnosti. Dobivene rezultate Diffenbaugh i kolege temelje na istraživanjima provedenim u području Kalifornije, Italije i Kine.

Naravno, nepodnošljive ljetne temperature odrazit će se i na regionalnu ekonomiju mediteranskih zemalja, ustvrdio je koautor studije Jeremy Pal s kalifornijskog Sveučilišta Loyola Marymount. Podaci se odnose na 21. zemlju Mediterana, a posebno pogođeni bit će veliki gradovi mediteranskih zemlja poput Rima, Pariza, Barcelone, Alžira, Kaira, Istanbula i Tel Aviva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene