Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Etičari na nogama

Uzgojena umjetna sperma: Spas za parove koji ne mogu imati djecu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski znanstvenici iz Kiota došli su do otkrića koje bi, kako tvrde, u budućnosti moglo biti spas tisućama parova koji ne mogu imati djecu.

U laboratoriju su uzgojili umjetnu spermu i to iz mišjih matičnih stanica. Otkriće je odmah na noge diglo bioetičare. Svoj rad  profesor Sahito objavio je u znanstvenom časopisu, a potom ga predstavio i suradnicima. Matične stanice mišjeg embrija pomogle su u otkriću koje bi moglo pomoći u liječenju neplodnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija odmah ga prestanite koristiti Može izazvati neplodnost i probleme u trudnoći: S tržišta se povlači ženski miris 3D ilustracija jajne stanice pričvršćene za maternicu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Put do očuvanja plodnosti Revolucionaran, ali i kontroverzan uspjeh: Znanstvenici prvi put u laboratoriju uspjeli uzgojiti ljudska jajašca

'nadam se da će nam ovo pomoći da bolje razumijemo razloge neplodnosti i proces kako nastaje zametak',. rekao je profesor Mitinori Saitou. Istraživanje je zabrinulo japanske bioetičare. Boje se da bi otkriće umjetne sperme moglo biti zloupotrebljeno.

'Znanstvenici bi u svojim istraživanjima morali paziti da ne povrede društvene vrijednosti', poručuje prof. Ryuichi Ida, s Japanskog udruženja bioetičara. No japanski znanstvenik nastavlja dalje.

Pokusi su, kaže, važni zbog golemih razlika između ljudi i životinja. Tisućama parova, ovo je otkriće je nova nada u roditeljstvo. Svjetska se otkrića prate i u Hrvatskoj. No, naše parove još muči kontroverzni zakon o umjetnoj oplodnji. Premda ističu i muškarci i žene, podjednako su neplodni.

'Tu je žena koja prolazi većinu toga u samim postupcima, ali statistike pokazuju da je 50-50 posto što se tiče neplodnih muškaraca i neplodnih žena', kaže Antonija Klempara iz  Građanske inicijative za neplodnost. Iako je pred umjetnom spermom puno ispitivanja, uz zakon o umjetnoj oplodnji, nama je ona još samo 'pokus u epruveti'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene