Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti mu 40 godina

Uhićen 'kralj spama' zbog slanja 27 milijuna spam poruka na Facebooku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznatom spameru prijeti zatvorska kazna od 40 godina zatvora te novčana kazna do dva milijuna dolara

Napokon je uhićen tzv. 'kralj spama' koji je, među inim, odgovoran za hakiranje oko pola milijuna računa korisnika Facebooka koje je iskoristio za objavu više od 27 milijuna spam poruka na zidovima korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti mu zatvor Seksualni predator s MySpacea iskorištavao maloljetnice! Slika nije dostupna Kakva je budućnost Fejsa? Zuckerberg je samo imao sreće, a dominacija Facebooka bliži se kraju?

Riječ je o 43-godišnjem Sanfordu Wallaceu koji je 'napad' na Facebook izvršio još krajem 2008. i početkom 2009. godine koristeći propuste koje je pronašao u spam filtrima ove kompanije.

Korisnici koji su kliknuli na postavljene spam linkove – a takvih je bilo dosta jer se činilo da su ove objave na zidu postavili njihovi prijatelji, preusmjereni su na lažne stranice na kojima su trebali ostaviti svoja puna imena, e-mail adrese i lozinke, a nakon toga bi ponovno bili preusmjereni na druge internetske stranice koje bi isplatile spamera zbog privlačenja prometa.

Inače, Wallace je poznat po svojim spamerskim aktivnostima još od 90-ih godina, a protiv njega su Facebook i MySpace već podigli civilne tužbe i te tužbe dobili.

Tako je krajem 2009. godine dosuđeno da zbog postavljanja spam poruka na Facebook Wallace ovoj kompanija mora isplatiti odštetu od čak 711 milijuna dolara, a malo je bolje prošao nakon tužbe MySpacea kojem je trebao platiti 'samo' 234 milijuna dolara.

Osim novčane kazne – za koji su u Facebooku rekli da ne očekuju da je Wallace plati, dosuđena mu je zabrana logiranja na ovu društvenu mrežu koju je on dva puta prekršio. Kralja spama – koji se sam predao policiji i pušten je uz jamčevinu od sto tisuća dolara, sada čeka suđenje i suočavanje s jedanaest točaka optužnice, a ako se proglasi krivim, mogao bi završiti u zatvoru i do 40 godina te će morati platiti do dva milijuna dolara.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene