Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Golema crna rupa mase 4 milijuna puta mase našeg Sunca, nalazi se u samom središtu naše galaksije Mliječnog puta, stoji u najnovijem istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Astrophysical Journal.


Na temelju te informacije znanstvenici smatraju da je potvrđeno ono što su dulje vrijeme pretpostavljali, a to je da se u središtu svake galaksije nalazi crna rupa, oko koje se formira galaksija.

Vezani članci Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku - 3 Otvara se Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga: Kod nas će učiti posade iz Bugarske, Mađarske i Slovenije Automobil propao u rupu na Čučerskoj cesti u Zagrebu (Foto: Davor Visnjic/PIXSEL) Vozač koji je stradao u nesreći na Čučerskoj cesti: "U prvi mah nisam uopće znao što se događa..."

'Iako smo crne rupe uvijek doživljavali kao svojevrsnu prijetnju, budući da bi se u njezinoj blizini stvarno našli u nezavidnoj situaciji, čini se da su one izuzetno važne za formiranje galaksije, i to ne samo naše, nego galaksija uopće', rekao je dr. Robert Massey iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

Ono do čega su znanstvenici zapravo došli tijekom 16-godišnjeg istraživanja, kao do najspektakularnijeg rezultata, je najbolji do sada empirijski dokaz da supermasivne crne rupe doista postoje.

'Njihova je uloga u tome da omogućavaju okupljanje i zgušnjavanje materije. Ako se materijala (prašine, plinova i sl.) nakupi dovoljno na jednom prostoru, dolazi do uvjeta u kojima nastaju zvijezde', objašnjava dalje.

Crna rupa u našoj galaksiji nalazi se solidno dalekih 27 tisuća svjetlosnih godina od nas.

Crne rupe su misteriozni svemirski objekti, zvijezde koje su se pod svojom golemom masom i gravitacijom 'urušile' u sebe pri čemu je privlačna sila njihove gravitacije sada toliko jaka da im ne može pobjeći ništa, pa čak ni svjetlost te sve što se nađe u njezinoj blizini bude 'usisano' u nju.