Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Topljenje leda ubrzalo se za 75 posto u 10 godina duž obala antarktičkog kontinenta, dosegnuvši 2006. godine 192 milijarde kubnih metara, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Geoscience.


Topljenje leda koncentrirano je ispod ledenjaka na zapadu kontinenta (132 milijarde m3) te na antarktičkom poluotoku (60 milijardi m3), ustanovili su Eric Rignot iz Jet Propulsion Laboratory NASA-e i njegova međunarodna ekipa istraživača.

Vezani članci Himalaja, ilustracija (Foto: AFP) Šokantni nalazi o najvišem planinskom lancu na svijetu, ugrožene 2 milijarde ljudi: "Ovo je klimatska kriza za koju nikada niste čuli" Glečer Thwaites (Foto: NASA/OIB/Jeremy Harbeck) Južni pol krije razornu opasnost koja bi mogla promijeniti lice svijeta kakvo danas poznajemo

Na istoku kontinenta, naprotiv, ledeni svod ostao je stabilan.

Rašireno na cjelokupnu površinu oceana, topljenje od 192 milijarde kubnih metara leda predstavlja dodatni godišnji porast od 0,5 milimetara razine mora, koji se dodaje povećanju uzrokovanom termalnoj ekspanziji, masi vode koja je voluminoznija ako je topla.

"Gubici mase leda u području Amundsena i sjevera poluotoka izazvani su trajnim ubrzanjem dok je razina sniježnog pokrivača porasla između 1980. i 2004., posebice na poluotoku", kaže se u studiji.

Istraživači su koristili mjerenja satelita koja pokrivaju 85 posto obale antarktičkog kontinenta.