Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Engleski prirodoslovac Charles Darwin, čiju 200. godišnjicu rođenja svijet slavi 2009., uzdrmao je crkveni nauk svojom teorijom o evoluciji živih bića prirodnim odabirom koju su i osporavali i zlorabili, no čak i protivnici cijene njegov golem doprinos znanosti.


Darwinovo objašnjenje evolucije vrsta prirodnim odabirom čini godišnjicu njegova rođenja, 12. veljače 1809., važnim događajem u Velikoj Britaniji, koja priprema 300 manifestacija u jubilarnoj godini. Stalna izložba najpoznatijih Darwinovih eksperimenata otvara se u Down Housu, znanstvenikovu bivšem domu blizu Londona, a Shrewsbury u središnjoj Engleskoj, Darwinovo rodno mjesto, organizira mjesec manifestacija u čast svojega najslavnijeg sina.

Australija će iskovati prigodni srebrni novčić, a znanstvenici će održati Drugi svjetski summit o evoluciji na otočju Galapagos, gdje je Darwin istraživao

Niz događaja priređuje se i diljem svijeta. Australija će u povodu 200. obljetnice iskovati prigodni srebrni novčić, a znanstvenici u kolovozu održati Drugi svjetski summit o evoluciji na otočju Galapagos, gdje je Darwin istraživao. 

Vatikan okuplja znanstvenike na kolokviju

Vezani članci Slika nije dostupna Novi datum: 15. listopada započinje uništenje svijeta? Slika nije dostupna Misterij oko pada zrakoplova riješen - Otkriveno zašto ništa nije pronađeno

Vatikan će od 3. do 7. ožujka u Rimu okupiti znanstvenike i teologe na kolokviju o 'kritičkom pristupu' djelu Charelsa Darwina i vjerojatno uključiti i raspravu o 'inteligentnom dizajnu, ali ne samo kao kulturnoj pojavi, već kao o znanstvenom ili teološkom pitanju', prenosi agencija AP.

Ministar kulture u Vatikanu msgr. Gianfranco Ravasi ocijenio je da je zahtjev za dijalogom znanosti i vjere sve veći, jer nijedna od njih ne može iscrpsti svu složenost misterija čovjeka, no odbio se izjasniti o teoriji 'inteligentnog dizajna', piše agencija AFP.

Zagovaratelji te teorije, sve popularnije u kršćanskim krugovima, ne odbacuju znanstvena otkrića o prirodnoj evoluciji kako to čini kreacionizam, već tvrde da su neke osobine svemira i prirode toliko složene da ih je jednostavno morala osmisliti viša inteligencija. 

Uz crkvu rastužio i pobožnu suprugu

Kada je 1859. godine objavio svoj rad naslovljen 'Postanak vrsta (The Origin of Species), Darwin nije razbjesnio samo crkvu jer je proturiječio biblijskoj teoriji kreacionizma, već i rastužio svoju vrlo pobožnu suprugu Emmu. Nakon diskusije Emma Darwin je ipak suprugu poručila: 'Nemoj nijednu svoju ideju odbaciti ako se bojiš da bi me njome mogao povrijediti', prenosi agencija AP riječi Ruth Padel, Darwinove pra-pra-praunuke.

Danas i protivnici teorije evolucije priznaju Darwinu vrhunska otkrića, kao Paul Taylor, glasnogovornik skupine 'Answers in Genesis', (odgovori geneze), koja zagovara doslovno tumačenje Biblije, a koji tvrdi: 'On je, naravno, izvanredno važna ličnost, njegove zamisli promijenile su svijet'. 'Bio je vrlo pozoran promatrač i mnogo mu dugujemo'.

Sekularna skupina Zaklada za slobodu od religije 'Hvalite Darwina' obilježit će Darwinov rođendan jumbo-plakatima u nekoliko američkih saveznih država kojima će pozvati ljude da 'evoluiraju dalje od vjerovanja'. U prigodnim tekstovima objavljenima u povodu 200. godišnjice rođenja, agencija AFP podsjeća da su brojni Darwinovi suvremenici rabili njegovu teoriju kako bi opravdali društveni ili rasni poredak. 

Veličina lubanje govori o karakteru?

Otac Eugenike, Francis Galton (1822.-1911.), Darwin rođak, tvrdio je u 19. stoljeću, kada su geni još bili nepoznati, da se karakter pojedinca, stečen za života, prenosi na potomke te se pritom koristio tada popularnom antropometrijom - mjerenjem veličine lubanje.

Rasističke teze podupirao je Talijan Cesare Lombroso (1835.-1909), tvrdeći da postoje rođeni kriminalci, a odaju ih, primjerice, uske lubanje ili velik nožni palac. Herbert Spencer (1820-1903)., utemeljitelj društvenog darvinizma iskovao je krilaticu 'preživljavaju najvještiji'. Razvoj genetike i testovi inteligencije poslužili su 1924. za pseudoznanstveno učenje i donošenje američkog zakona na temelju kojeg se useljenje ograničavalo za imigrante iz neeuropskih zemalja, čak i iz zemalja istočne i južne Europe.

Konačno, Darwin je utemeljio teoriju o prirodnom odabiru vrsta, no genetika danas omogućuje pojedincu da bira vlastito potomstvo, a takva mogućnost budi etičku polemiku, piše AFP. Zamislite roditelje kako listaju online katalog i klikom miša biraju boju očiju, kože ili spol budućeg djeteta. Mogu birati budućeg sportaša ili intelektuaca, a takav scenarij nije daleko od znanstvene fantastike i kritičari upozoravaju da bi mogao dodatno produbiti nejednakosti u svijetu.