Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Rekordna razina ugljičnog dioksida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Atmosferska razina ugljičnoga dioksida, glavnoga stakleničkog plina koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva, dosegnula je 2006. rekordnu razinu i ubrzala globalno zagrijavanje, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

No koncentracija metana, drugoga uzročnika zagrijavanja, nije se povećala, što se objašnjava činjenicom da se sibirski permafrost ne otapa, iako su znanstvenici očekivali njegovo otapanje zbog rasta temperature.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenska znanstvenica otkrila Ugljični dioksid između života i smrti Slika nije dostupna Pronađena u podrumu Doba berbi: Žena umrla od trovanja ugljičnim dioksidom

"U 2006. globalne prosječne koncentracije ugljičnoga dioksida u atmosferi dosegnule su rekord", tvrdi WMO. UN-ov panel za klimatske promjene smatra ugljični dioksid glavnim uzrokom zagrijavanja.

WMO je objavio da je razina od 2005. narasla za 0,53 posto i sad su u atmosferi 381,2 čestice na milijun, što je 36 posto više od razine u 18. stoljeću, prije industrijske revolucije.

Razina dušikova oksida, trećega stakleničkog plina koji nastaje izgaranjem goriva i industrijskim procesima, također je narasla na rekordnu razinu. 

Od 2006. dobila je 0,25 posto i razina mu je sada 320
čestica na milijun, što je 19 posto više nego u predindustrijsko doba.

Iako razina metana ne raste, naprotiv, u 2006. je pala za 0,06 posto, na 1.782 čestice na milijardu, i dalje je 155 posto veća nego prije industrijske revolucije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene