Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost za satelite

Stigao opasan solarni udar do Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Val naelektriziranih čestica koje su erumpirale iz jedne od Sunčevih pjega, udario je noćas u Zemljin elektromagnetski štit, koji nas štiti od opasnih kozmičkih zračenja.

Radi se o prvom od tri vala čestica koji će isto tako doći do Zemlje, piše BBC. Sunce je proizvelo najjači solarni vjetar od 2006. godine. Čestice su opasne jer mogu oštetiti elektroničke uređaje, prvenstveno satelite, i tako omesti globalnu komunikaciju, ali i drugi su uređaji u opasnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Greben anticiklone Meteorolozi donose dobre vijesti za vikend: Doznajte koji će dan biti najsunčaniji Slika nije dostupna Tresla se brda... Od najavljenog solarnog vjetra ostalo samo polarno svjetlo

'Vjerojatnost da se kod nas vidi polarna svjetlost je ispod nekoliko postotaka i za zemlju će ovaj udar proći dovoljno jednostavno. Inženjeri su od zadnjih velikih problema koje su imali u ovakvim slučajevima naučili puno i električne mreže Kanade, Rusije i SAD-a su zaštičene bez da dolazi do izgaranja transformatora. Sad kad je krenulo je u svojoj kolotečini i u narednih nekoliko godina će se polarno svjetlo par puta vidjeti i iz Hrvatske', kaže astronom Korado Korlević.

>> Sunčeva oluja gasit će mobitele?

Znanstvenici su već najavili da je moguća i pojava istovjetna slavnoj Aurori borealis, koja se javlja na nebu sjevernog polarnog kruga. 'Prema našim procjenama, prvi udar trebao bi se dogoditi još danas ili najkasnije sutra ujutro, rekao je jučer Alan Thompson s Britanskog instituta za geološka istraživanja.

No, Thompson je naglasio kako se čini da valovi čestica ipak nisu toliko velikog intenziteta koliko su znanstvenici strahovali. 'Ali ipak bi mogli biti dovoljno jaki da proizvedu polarno svjetlo iznad Velike Britanije', rekao je Thompson.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene