Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Val naelektriziranih čestica koje su erumpirale iz jedne od Sunčevih pjega, udario je noćas u Zemljin elektromagnetski štit, koji nas štiti od opasnih kozmičkih zračenja.


Radi se o prvom od tri vala čestica koji će isto tako doći do Zemlje, piše BBC. Sunce je proizvelo najjači solarni vjetar od 2006. godine. Čestice su opasne jer mogu oštetiti elektroničke uređaje, prvenstveno satelite, i tako omesti globalnu komunikaciju, ali i drugi su uređaji u opasnosti.

Vezani članci Trumpova frizura - 3 Trump ima puno ozbiljnijeg neprijatelja od Bidena, a bori se s njim već godinama Kiša u Zagrebu (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Što slijedi nakon ovog temperaturnog šoka? Doznajte kada će nam se vratiti ljeto

'Vjerojatnost da se kod nas vidi polarna svjetlost je ispod nekoliko postotaka i za zemlju će ovaj udar proći dovoljno jednostavno. Inženjeri su od zadnjih velikih problema koje su imali u ovakvim slučajevima naučili puno i električne mreže Kanade, Rusije i SAD-a su zaštičene bez da dolazi do izgaranja transformatora. Sad kad je krenulo je u svojoj kolotečini i u narednih nekoliko godina će se polarno svjetlo par puta vidjeti i iz Hrvatske', kaže astronom Korado Korlević.

>> Sunčeva oluja gasit će mobitele?

Znanstvenici su već najavili da je moguća i pojava istovjetna slavnoj Aurori borealis, koja se javlja na nebu sjevernog polarnog kruga. 'Prema našim procjenama, prvi udar trebao bi se dogoditi još danas ili najkasnije sutra ujutro, rekao je jučer Alan Thompson s Britanskog instituta za geološka istraživanja.

No, Thompson je naglasio kako se čini da valovi čestica ipak nisu toliko velikog intenziteta koliko su znanstvenici strahovali. 'Ali ipak bi mogli biti dovoljno jaki da proizvedu polarno svjetlo iznad Velike Britanije', rekao je Thompson.